ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Συντάκτης news 6 Φεβρουαρίου, 2010 11:31

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες παρακολουθούμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών της χώρας μας και θεωρούμε σκόπιμο ως σύλλογος να καταθέσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας.

Η κατάσταση της ελληνικής γεωργίας βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας των επί σειρά ετών λανθασμένων πολιτικών επιλογών πάνω στα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης. Επιπλέον οι βασικές διεκδικήσεις των αγροτών κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια κυρίως σε άμεσες οικονομικές ενισχύσεις και πολύ λιγότερο σε διαχρονικά και διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν.


Κατανοούμε πλήρως τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διεκδικήσεων αδικεί και υποβαθμίζει στα μάτια της υπόλοιπης κοινωνίας το δίκαιο των αιτημάτων τους. Θεωρούμε ότι λύση δεν είναι για ακόμα μια φορά η άμεση καταβολή <<ενισχύσεων>> αλλά η χειροπιαστή δέσμευση για επίλυση μακροχρόνιων και συσσωρευμένων προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα.

Ο αγρότης είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός κρίκος της οικονομικής αλυσίδας της χώρας μας. Ο πρωτογενής τομέας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία για την τοπική μας κοινωνία και όχι μόνο. Η κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθεί την σπουδαιότητα του αγροτικού τομέα και να κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων και να στηρίξει την προσπάθεια των αγροτών. Οι <<κλειστοί δρόμοι>> όμως δεν βοηθάνε στην κατεύθυνση αυτή.

Οι προτεραιότητες και οι επιδιώξεις της Πολιτείας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα ανταγωνιστικότητας και ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Οι προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι παρακάτω:

  1. Η στήριξη και ενίσχυση της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και των τοπικών συμφώνων ποιότητας.
  2. Σύνδεση της παραγωγής με τις επιδοτήσεις
  3. Στήριξη των παραδοσιακών καλλιεργειών της περιοχής μας και προϊόντων που βρίσκονται εκτός ΚΑΠ (όπως τα οπωροκηπευτικά, σκόρδο, πεπόνι κλπ)
  4. Άμεση ύπαρξη μελέτης που να χωρίζει την χώρα σε ζώνες καλλιέργειας
  5. Στοχευμένη ανάπτυξη της εξαγωγικής πολιτικής των αγροτικών προϊόντων
  6. Άμεσα εγγειοβελτιωτικά έργα όπως πχ αναδασμός , διαχείριση υδάτινων πόρων.
  7. Διαρκής κα δια βίου εκπαίδευση των αγροτών σε νέες καλλιέργειες και νέους τρόπους παραγωγής καθώς και καθοδήγηση για θέματα ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και κόστους παραγωγής.
  8. Υποστήριξη των παραγωγών στη διάθεση της παραγωγής τους με συνεχή πληροφόρηση για τη διεθνή και εγχώρια ζήτηση.
  9. Δημιουργία προγραμμάτων για την κτηνοτροφία που να ενισχύουν την καθετοποίηση της παραγωγής και τη μεταποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων.
  10. Αμεσότητα πληρωμών των σχεδίων και των αναπτυξιακών έργων και ενεργοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση ατόκων δανείων που να προορίζονται για τους δικαιούχους των προγραμμάτων

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, άρα και της Ελληνικής υπαίθρου, ώστε να ξαναπάρει μπροστά η <<αγροτική βιομηχανία>> και να αποκτήσει προοπτική μέλλον.


Συντάκτης news 6 Φεβρουαρίου, 2010 11:31

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV