Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Συντάκτης news 28 Ιανουαρίου, 2010 19:24

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα, σχετικά με την πληθώρα δημοσιευμάτων και αναφορών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ν. Καβάλας, για την εξέλιξη του 2ου κύκλου αξιολόγησης της 5ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για «Υποδομές Εκπαίδευσης» στο Ε.Π. «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» , έκανε την εξής δήλωση:

«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και είναι νομίζω ήδη γνωστή, για την ένταξη 11 έργων υποδομών εκπαίδευσης, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, ήταν αναμφίβολα καταχρηστική και συνιστά προφανή προσβολή βασικών αρχών και κανόνων που διέπουν τη διαχείριση των προγραμμάτων, αλλά και της ίδιας της κοινής λογικής.


Όταν εκδίδεται μια πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, με καθορισμένη έναρξη (7/9/2009) και λήξη (9/12/2009) και με προβλεπόμενη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης (έναρξη 15/01/2010), με την οποία θα έπρεπε να εγκριθούν οι καλύτερες με βάση τη βαθμολογία τους προτάσεις και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού των 18 εκ. €, δεν είναι δυνατό να διακόπτεται ξαφνικά μετά από 2 εβδομάδες (22/9/2009) και να εγκρίνονται έργα την τελευταία εργάσιμη μέρα πριν από τις εκλογές με τη λογική «όποιος προλάβει».

Η ενέργεια αυτή, εκτός από πολιτικά είναι και διαχειριστικά απαράδεκτη, διότι μπορεί να αποτελέσει λόγο ακύρωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας και τελικά οριστικής απένταξης των έργων. Μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε σοβαρά εκτεθειμένους τους φορείς υλοποίησης, οι οποίοι θα υπέγραφαν συμβάσεις και θα αναλάμβαναν δεσμεύσεις (ύψους μόνο για το Νομό Καβάλας 8 εκ. €), που δεν θα μπορούσαν τελικά να πληρωθούν από το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τα έργα είτε να σταματήσουν είτε να αναζητούνται πόροι για τη χρηματοδότηση τους. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται με σαφή τρόπο και από σχετικό έγγραφο του αρμόδιου Υπουργείου, που αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η απόφαση συνεπώς της Περιφέρειας για την αναστολή και την αποκατάσταση αυτής της διαδικασίας είχε ως μοναδικό σκοπό να διασφαλίσει έργα και φορείς υλοποίησης. Θα πρέπει να είμαστε όλοι βέβαιοι – Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση και Πολίτες – πως όσα έργα εγκρίνονται, θα μπορούν να ολοκληρωθούν και να χρηματοδοτηθούν χωρίς προβλήματα.

Το θέμα, επομένως, δεν είναι πολιτικό και όσοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν πρόσκαιρα ως τέτοιο, κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τέτοιου είδους πρακτικές αυθαιρεσίας, που αποβαίνουν τελικά σε βάρος της ανάπτυξης, της ποιότητας ζωής και των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Κάποιοι φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για τις εντυπώσεις. Εμείς θα επιμείνουμε στην ουσία.»


Συντάκτης news 28 Ιανουαρίου, 2010 19:24

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV