Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 22:11

Λόγω των πολλών τηλεφωνημάτων που δέχονται συνάδελφοι ιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ, για εξέταση ασφαλισμένων του ΙΚΑ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας και του Διοικητή του ΙΚΑ, κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά και όλους τους πολίτες για τα παρακάτω:

  1. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία σύμβαση, η οποία να έχει υπογραφεί από το ΙΚΑ και από ιατρούς ΟΠΑΔ ή ΟΑΕΕ, με την οποία να προβλέπεται η εξέταση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους και υποχρεώσεις αμφοτέρων των πλευρών.


  2. Οι κατάλογοι οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και περιλαμβάνουν ονόματα συναδέλφων συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ οι οποίοι (θεωρητικά) μπορούν να εξετάζουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ χωρίς αμοιβή, αναρτήθηκαν εντελώς αυθαίρετα και μονομερώς από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, χωρίς τη συναίνεση ή τη συγκατάθεση των ιατρών.

  3. Οι ανακοινώσεις αυτές του Υπουργού Υγείας και του Διοικητή του ΙΚΑ έγιναν εντελώς πρόχειρα και αποσπασματικά, εν μέσω της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, ουσιαστικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

  4. Η αμοιβή όσων ιατρών εξετάσουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, κατά πράξη και περίπτωση, ούτε προβλεπόταν αλλά και ούτε εμπεριέχεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο. Ούτε έχει ακόμη εκδοθεί υπουργική απόφαση προς νομιμοποίηση των ανακοινώσεων αυτών.

  5. Θέλουμε οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αλλά και όλοι οι πολίτες, να κατανοήσουν ότι κανένας γιατρός δεν θα μπορούσε να εξετάζει, ουσιαστικά δωρεάν, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση, μόνο με προφορικές ανακοινώσεις, και να αναμένει ότι ΘΑ πληρωθεί, τη στιγμή που εκκρεμούν οφειλές του ΟΠΑΔ και άλλων Ταμείων (όπου υπάρχει σύμβαση) οι οποίες φθάνουν ή ξεπερνούν τους 14 μήνες.

  6. Εφόσον η πολιτεία προβεί στην εξόφληση των οφειλομένων και υπάρξει γραπτή σύμβαση μεταξύ του ΙΚΑ και των ιατρών (εκπροσωπουμένων από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου) και στην οποία να καθορίζονται οι υποχρεώσεις όλων των μερών, θα υπάρξει ανακοίνωσή μας προς ενημέρωση των ασφαλισμένων.

Καταλήγοντας, προς πλήρη αποσαφήνιση του τι θέλουν οι γιατροί, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι επιζητούμε:

  • Ελεύθερη επιλογή γιατρού από όλους τους ασφαλισμένους.

  • Εθνική Συλλογική Σύμβαση μεταξύ των Ταμείων (ή του ΕΟΠΥΥ) και του Π.Ι.Σ.

  • Αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση.

  • Έγκαιρη (εντός διμήνου το πολύ) πληρωμή των οφειλομένων στους γιατρούς.

  • Ελεύθερη σύμβαση όλων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ (όσων επιθυμούν)

  • Δυνατότητα συνταγογράφησης για όσους ιατρούς επιλέξουν να μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ.

Είμαστε υπέρ, της καλύτερης παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες, η οποία διασφαλίζεται με τις παραπάνω προτάσεις, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης για να μπορούν να ισχύσουν.

Όλοι μαζί, ασφαλισμένοι και γιατροί, μπορούμε να πετύχουμε ένα τέτοιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπου το κόστος το αναλαμβάνει η πολιτεία και όχι οι ασφαλισμένοι.


Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 22:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV