Δίνεται δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς δήμους – “Δώσε τα μισά και είμαστε εντάξει!”

Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2011 07:53

Τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους παρέχει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.


Η ρύθμιση δεν αφορά το σύνολο των οφειλετών στους ΟΤΑ, αλλά κυρίως όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής των υποχρεώσεών τους λόγω οικονομικής κρίσης. Δεν θα επωφεληθούν οι «κακοπληρωτές», που δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα εύλογο μέρος των οφειλών τους.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά:

  • Τις οφειλές προς τους δήμους με εξαίρεση τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες.
  • Οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 1-9-2009 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου οι οφειλέτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο με το 30% του συνολικού χρέους.
  • Οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση στο παρελθόν, στην οποία δεν έχει ανταποκριθεί ο οφειλέτης, αλλά έχει καταβληθεί ποσό ίσο με το 30% του συνολικού χρέους.

Με την ψήφιση της ρύθμισης και αφού έχουν ικανοποιηθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις ο δημότης ή η επιχείρηση που χρωστάει στον δήμο θα μπορεί:

  • Να πληρώσει εφάπαξ το ποσό που υπολείπεται ως οφειλή και να «γλιτώσει» το 85% των προστίμων και των προσαυξήσεων.
  • Να πληρώσει μετρητοίς το 20% της οφειλής και το υπόλοιπο σε 3-20 μηνιαίες δόσεις συμπεριλαμβανομένου και του 30% των προστίμων και προσαυξήσεων. Οι δόσεις θα καθορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
  • Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον διακανονισμό.

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές συμπεριλαμβάνονται οφειλές από μισθώματα, όσες έχουν βεβαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου.

...και το μισό ειν' αρκετό.

 

Υπολογίζεται ότι οι δήμοι μέσω της ρύθμισης των οφειλών μπορούν να εισπράξουν μέχρι και 2 δισ. ευρώ από πρόστιμα και φόρους (κλήσεις, λογαριασμούς ύδρευσης, φόρους σε επιχειρήσεις) κ.τ.λ.

Ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή στη ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ είναι για τους δημότες και τις επιχειρήσεις η απόκτηση της δημοτικής – φορολογικής ενημερότητας. Οι δημότες θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα εάν έχουν καταβάλει το 50% της οφειλής.

Πηγή: Έθνος


Συντάκτης Νewsroom 13 Μαΐου, 2011 07:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV