Δέσμευση Γιώργου Ντόλιου για να μη κλείσει το εργοστάσιο ζαχάρεως

Συντάκτης Νewsroom 12 Δεκεμβρίου, 2010 22:31

Δέσμευση Γιώργου Ντόλιου για να μη κλείσει το εργοστάσιο ζαχάρεως


Συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας είχε ο Βουλευτής Έβρου και Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος.

Από την συνάντηση προέκυψε ότι δεν υπάρχει  κίνδυνος κλεισίματος του εργοστασίου στην Ορεστιάδα και ο κ. Ντόλιος δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας.


Αυτά που τόνισε ιδιαίτερα στην συνάντηση ήταν τα εξής:

Το κλείσιμο ενός εργοστασίου έχει διαφορετικές επιπτώσεις από περιοχή σε περιοχή. Στην περίπτωση της Ορεστιάδας αποτελεί το σύνολο σχεδόν του δευτερογενούς τομέα και η συμβολή το στο τοπικό ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μια ενδεχόμενη άσχημη εξέλιξη θα επιβάρυνε ιδιαίτερα την ήδη μεγάλη ανεργία στην περιοχή.

Η απώλεια της τευτλοκαλλιέργειας δεν θα αποτελούσε πλήγμα μόνο για τους τευτλοπαραγωγούς αλλά και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα στην χώρα.

ο κ. Ντόλιος τόνισε ότι η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας στην εκπαίδευση των αγροτών σε ζητήματα σύγχρονης καλλιέργειας και αγροτικού management είναι όχι απλώς πολύτιμη αλλά αναντικατάστατη.

Στην συνάντηση ο κ. Ντόλιος ανακοίνωσε επίσης:

Ότι θα αποζημιωθούν για την μειωμένη παραγωγή εφέτος όλοι οι τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου. Η επισήμανση αφορά κυρίως τους τευλτοκαλλιεργητές του Τριγώνου ( συνολικά 4.000 στρέμματα) της Άνθειας και των Λουτρών. Για τους υπόλοιπους έχει ήδη εξασφαλιστεί η αποζημίωση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν για φέτος τα bonus για τους καλλιεργητές που είχαν ζαχαρικό τίτλο κάτω του 12. Η ίδια ρύθμιση επιδιώκεται και για την καλλιεργητική χρονιά του 2011.

Διασφαλίστηκε για την επόμενη χρονιά επιστροφή 11 ευρώ ανά στρέμμα που αφορά τον αυξημένο ΦΠΑ των καυσίμων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανακοίνωση ότι θα υπάρξει επιστροφή ΦΠΑ 11% για το σύνολο του τζίρου ανά στρέμμα. Υπολογίζεται ένα ποσό το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 25 και 30 ευρώ.

Βεβαίως αυτονόητο είναι ότι θα υπάρξει και φέτος συνδεδεμένη.Ο στόχος για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας αλλά ιδιαίτερα για το εργοστάσιο της Ορεστιάδας είναι να εξασφαλιστεί για το 2011 η πρώτη ύλη. Ήδη οι αιτήσεις των παραγωγών έχουν φτάσει τα 30.000 στρέμματα. Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι μια καμπάνια ενημέρωσης η οποία θα αφορά όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα και μια διασφάλιση της σύντομης αποστολής των πορισμάτων της αποζημίωσης, μαζί με την δέσμευση ότι τα bonus για τους καλλιεργητές με ζαχαρικό τίτλο κάτω του 12 θα αποδοθούν τον Γενάρη θα συμβάλλει σε σημαντική αύξηση των αιτήσεων για τευτλοκαλλιέργεια και συνεπακόλουθα στην εξασφάλιση της πρώτης ύλης για το 2011.


Συντάκτης Νewsroom 12 Δεκεμβρίου, 2010 22:31

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV