Γιαννακίδης: Να αποκτήσει ταυτότητα η γεωργία στην Περιφέρειά μας

Συντάκτης Νewsroom 3 Φεβρουαρίου, 2011 10:12

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα τελετών του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και είχε σαν θέμα την ενημέρωση των καπνοπαραγωγών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την ομάδα μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που προτείνονται ως αντιστάθμισμα της απώλειας από τη μείωση των επιδοτήσεων στον καπνό κατά τα έτη 2011-2013.


Το θέμα της ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών καπνοπαραγωγών από όλες τις περιοχές της Περιφέρειας και η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Να σημειωθεί ότι η έγκαιρη ενημέρωση των καπνοπαραγωγών θεωρείται υψίστης σημασίας προκειμένου να συμμετέχουν εμπρόθεσμα και αποτελεσματικά στα προγράμματα αντιστάθμισης της απώλειας από τη μείωση των επιδοτήσεων στον καπνό και να μη χαθούν ευκαιρίες λόγω άγνοιας ή και ελλιπούς ενημέρωσης.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης του Πρωτογενή Τομέα Γιώργος Ούστογλου, δήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, καθώς και ο ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Διβάρης.

Ο κ. Γιαννακίδης στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους εισηγητές για την συμμετοχή τους στην ημερίδα, περιέγραψε περιληπτικά τους στόχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2017-2013, ενώ αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης των καπνοπαραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε,

Σε μία εποχή ανατροπών και ανακατατάξεων, ο πρωτογενής τομέας καλείται να συνδιαμορφώσει τη νέα πραγματικότητα, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει μία νέα προοπτική ανάπτυξης και προκοπής.

Δεν είναι νέο να πει κανείς ότι ο αγροτικός κόσμος σήμερα, έχει στην πλειοψηφία του οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού τα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε, και κακώς πολλές φορές, ως δεδομένα έχουν ανατραπεί.

Η μικρομεσαία αγροτιά απευθύνει καθημερινά κραυγή αγωνίας. Κραυγή επιβίωσης.

Και όλοι πλέον παραδέχονται πως αν εξαφανιστεί η αγροτιά, αν η χώρα πάψει να παράγει τότε δεν υπάρχει μέλλον για κανέναν.

Ήρθε λοιπόν η ώρα των ρήξεων και των τομών. Και χαίρομαι που σήμερα εδώ βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν απλά πως οι αλλαγές στον πρωτογενή τομέα, υποχρεωτικά περνούν μέσα από την αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού κινήματος.

Ενός χώρου που παγκοσμίως διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και που στην δική μας χώρα δυστυχώς παρακμάζει.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει αξιολογήσει την ανάγκη να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσουμε σ’ ένα νέο σχέδιο αναδιαρθρώσεων, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η επανασύνδεση της παραγωγής με τις ανάγκες της αγοράς.

Στόχος μας και στον πρωτογενή τομέα, η Περιφέρεια μας να αποκτήσει αναγνωρίσιμη, διεθνή και ευδιάκριτη ταυτότητα. Με προϊόντα ποιοτικά και πιστοποιημένα τα οποία θα απευθύνονται τόσο στην εγχώρια, αλλά κυρίως στην διεθνή αγορά.

Μέσα από μία σειρά διαβουλεύσεων με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολύ σύντομα θα συνδιαμορφώσουμε την πρόταση μας, η οποία θα ενταχθεί στο γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο μιας ενιαίας Περιφέρειας, που θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, θα τιμά την παραδοσιακή της κουλτούρα και θα προχωρά μπροστά με στερεά βήματα στο μέλλον.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης


Συντάκτης Νewsroom 3 Φεβρουαρίου, 2011 10:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV