Β. Τσικάρας: “Η ταινία “Πέντε” θέλω να είναι η καλύτερη ταινία πού έχει γυριστεί ποτέ στην Ελλάδα για το 1821″

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Ιουνίου, 2021 10:16

Β. Τσικάρας: “Η ταινία “Πέντε” θέλω να είναι η καλύτερη ταινία πού έχει γυριστεί ποτέ στην Ελλάδα για το 1821″

Στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και την εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” μίλησε ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας για τις ταινίες του με θέμα την Ελληνική Επανάσταση και τη νέα του ταινία “5 – Πέντε” η οποία η οποία αντλεί τη θεματολογία της από γεγονότα της Επανάστασης στην περιοχή της Θράκης, με αφορμή την και τη πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή του Έβρου.

 Ο σκηνοθέτης, πού κατάγεται από την περιοχή του Έβρου (με καταγωγή από την Ορεστιάδα και τα Λουτρά Αλεξανδρούπολης), μιλώντας για το ξεκίνημα και την υλοποίηση ταινιών τέτοιας θεματολογίας εξήγησε ότι πάντα του έκανε εντύπωση το γεγονός ο ελληνικός κινηματογράφος δεν παράγει ταινίες για την Ελληνική Επανάσταση (οι τελευταίες αυτού του είδους γυρίστηκαν και προβλήθηκαν τις δεκαετίες 1960 και 1970), μέχρι που συνειδητοποίησε πως αυτή η θεματολογία είχε συνδεθεί με την περίοδο της επταετίας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα πολλοί δημιουργοί να αποφεύγουν την παραγωγή παρόμοιας θεματικής ταινιών. Ο ίδιος, μεταπηδώντας από το χώρο του ντοκιμαντέρ, και παρότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τον ίδιο να κάνει μία κωμωδία, αντ’ αυτού επέλεξε ιστορικές ταινίες για την Ελληνική επανάσταση οι οποίες θα άφηναν μία παρακαταθήκη στην κοινωνία και στις μελλοντικές γενιές …θα κάνω κάποιες ιστορίες που αφορούν στο 1821, ταινίες όμως με θέματα από τη Μακεδονία και τη Θράκη ανέφερε εξηγώντας το πως καταπιάστηκε με την παραγωγή ταινιών με αυτήν την θεματολογία. Η πρώτη ταινία “Έξοδος 1826”, η οποία επανάφερε στο ελληνικό σινεμά την ελληνική επανάσταση καταπιάστηκε με την ταινία των “Παιδιών της Σαμαρίνας” με αφετηρία το ομώνυμο ελληνικό τραγούδι σημείωσε μεγάλη επιτυχία – ο ίδιος ο σκηνοθέτης εκτιμά ότι σε λίγα χρόνια θα θεωρείται η κορυφαία ταινία αυτού του είδους.
Δεύτερη ταινία ήταν η “Πολιορκία” η οποία ξετυλίγει την μάχη της Μονής Δοβρά και τον ήρωα Καρατάσο – η πρώτη και μοναδική νίκη Μακεδόνων αγωνιστών που παρατάχθηκαν έναντι τακτικού στρατεύματος.

Πλέον στα σκαριά είναι η τρίτη ταινία της ίδιας θεματολογίας αφορά την επανάσταση στην Θράκη με επίκεντρο το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, τους πέντε νεομάρτυρες, τη μάχη στα Λάβαρα και με μεγάλη αναφορά στους Δόμνα Βισβίζη και Ανδρέα Ματσιάνη, ήρωες της Επανάστασης στην Θράκη. Η ταινία φέρει των τίτλο “5 – Πέντε” αναφερόμενη στους Πέντε Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης. ενώ ο κ. Τσικάρας αποκάλυψε ότι στα τέλη Αυγούστου ξεκινάνε τα γυρίσματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στη Σαμοθράκη, στο Σουφλί και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι τα ιστορικά γεγονότα αυτά για την περιοχή της Θράκης, τα οποία θα προβάλλει η ταινία παραμένουν άγνωστα για την πλειοψηφία των Ελλήνων στην υπόλοιπη χώρα, κάτι που αυτή η ταινία “σκοπεύει να αλλάξει”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “μία κινηματογραφική ταινία, πού μπαίνει στα σπίτια μας ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσω της τηλεόρασης, ισούται με χίλια βιβλία: όταν κάποιος δει ένα γεγονός ιστορικό και τον συγκινήσει θα ανατρέξει στα βιβλία για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες. Αυτό θα γίνει και με τη Θράκη”. Παράλληλα ανέφερε τον αντίκτυπο που είχε η πρώτη ταινία για την Σαμαρίνα, πλέον πέντε χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, καθώς ο ίδιος έχει λάβει πληροφορίες  από εκπροσώπους συλλόγων Σαμαριναίων σε όλη την Ελλάδα, για την κατακόρυφη άνοδος του τουρισμού που υπήρξε και την μεγάλη επισκεψιμότητα από διάφορα μέρη και από ανθρώπους οι οποίοι παρακολούθησαν την ταινία και θέλησαν να επισκεφτούν την περιοχή. “Το ίδιο πράγμα θα επιδιώξουμε να κάνουμε και με την ταινία μας που έχει τίτλο “Πέντε” και αφορά στη Θράκη, στο ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης και γενικότερα στην επανάσταση της Θράκης“. 
Αναφορικά με την προβολή της νέας ταινίας, ο κ. Τσικάρας αναφέρθηκε σε ένα δίκτυο που έχει δημιουργήσει με τα χρόνια ενασχόλησης του στον κινηματογράφο σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου το μίνιμουμ που μπορεί να γίνει, όπως δήλωσε, είναι όταν ετοιμαστεί η ταινία να προβληθεί 60 με 65 πόλεις και σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και όπου υπάρχουν απόδημοι Έλληνες, ενώ μίλησε για την προβολή των δύο ταινιών του στο φεστιβάλ “Hellenica” στην Αυστραλία. 


Mέσω του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ, ο σκηνοθέτης απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για συστράτευση και βοήθεια, από τον απλό εθελοντή μέχρι τον επιχειρηματία, για να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν στην υλοποίηση αυτής της ταινίας “τους χρειαζόμαστε όλους, θέλουμε να κάνουμε κάτι πολύ όμορφο και το δικό μου το στοίχημα είναι: θέλω να είναι η καλύτερη ταινία πού έχει γυριστεί ποτέ στην Ελλάδα για το 1821“.
Ήδη έχουν προχωρήσει σημαντικές συμφωνίες με τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αναφορικά με την υλοποίηση της ταινίας ενώ βρίσκονται και σε επικοινωνία με  τους δημάρχους Σαμοθράκης και Ορεστιάδας και όλοι τους θέλουν να συνδράμουν και να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα ενώ πραγματοποιούνται επαφές και σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία ο σκηνοθέτης κάλεσε και ραδιοφωνικά να συνδράμει στην υλοποίηση της ταινίας ενώ παράλληλα επαφές γίνονται και με τοπικούς συλλόγους.
Γυρίσματα για την ταινία θα πραγματοποιηθούν στο Σουφλί, στα παράλια της Αλεξανδρούπολης και στη Σαμοθράκη, ενώ τον Ιούνιο θα προσδιοριστούν ακριβώς οι τοποθεσίες όλων των γυρισμάτων. Αναφορικά με το καστ, ο κ. Τσικάρας αποκάλυψε ότι το cast  θα είναι πολυπληθές και αναμένεται στην παραγωγή της ταινίας να απασχοληθούν περίπου 200 άτομα (15 με 20 ηθοποιοί σε πρώτους ρόλους, παρόμοιος αριθμός σε δεύτερους ρόλους, 30 με 40 ηθοποιοί σε μικρότερους ρόλους και περίπου 100 κομπάρσοι), θα συμμετέχουν αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί με συμμετοχές σε ελληνικά τηλεοπτικά σήριαλ και στον κινηματογράφο, ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει ονόματα πριν γίνουν τελικές συζητήσεις και συμφωνίες, όμως αποκάλυψε ότι είναι πολύ κοντά στο να υπάρξει συμμετοχή ενός χολιγουντιανού σταρ μέσα στο καστ: όλα αυτά φυσικά κάνουν την ταινία “Πέντε” μία υπερπαραγωγή.

Τέλος ο σκηνοθέτης μίλησε για την οικονομική πλευρά του εγχειρήματος, εξήγησε ότι για τη κατασκευή των παραδοσιακών φορεσιών και αντίστοιχο οπλισμό συνεργάζεται με την καλύτερη αναβιωτική ομάδα και τον καλύτερο αναβιώτη στην Ελλάδα, τον Μανώλη Σαββίδη που είναι πρόεδρος του συλλόγου Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών, τον Γιάννη Μπάρλο, έναν από τους καλύτερους οπλουργούς παραδοσιακού οπλισμού στην Ελλάδα αλλά θα συμμετέχουν και άλλοι αναβιωτές και εκπρόσωποι συλλόγων από την χώρα. Για όλα όσα χρειάζονται στην ταινία αγοράζονται, ενοικιάζονται και κατασκευάζονται πράγματα, εξήγησε ο κ. Τσικάρας ενώ εξήγησε ότι οικονομικά δεν βρίσκουν βοήθεια από πουθενά  από την ημέρα που ξεκίνησαν παρά μόνο από τους απλούς πολίτες και κάποιες φορές από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ μίλησε για τις αντιδράσεις που έχει από την πολιτική κοινωνία το γεγονός ότι έχουνε βγει ταινίες για το 1821 και μάλιστα ταινίες οι οποίες υλοποιούνται και διαδραματίζονται εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.
Κάνουμε τώρα κάτι πρωτοπόρο. Εάν ο κόσμος πιστεύει ότι όντως κάνουμε, τον θέλουμε κοντά μας και θέλουμε οικονομικά πραγματικά τη στήριξη των επιχειρηματιών. Δεν επαιτούμε, δεν παρακαλούμε, λέμε ότι είμαστε εδώ εμείς την ταινία θα την κάνουμε” είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. 

Για το σκοπό αυτό υπάρχει ηλεκτρονικά η δυνατότητα να ενισχύσει οικονομικά οποιοσδήποτε την προσπάθεια αυτή με όποιο ποσό ο ίδιος επιθυμεί είτε επώνυμα είτε ανώνυμα μέσω πλατφόρμας του διαδικτύου: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Tainia-Pente-Thraki-1821 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Ιουνίου, 2021 10:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV