Βαριά πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα

Συντάκτης Νewsroom 24 Απριλίου, 2013 11:05

Βαριά πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα

Στις 15 Απριλίου ξεκίνησε ο έλεγχος από το Υπουργείο Οικονομικών με την συνεργασία της Ένωσης Ασφαλιστικών  Εταιρειών, για την διασταύρωση των στοιχείων όλων των ανασφάλιστων οχημάτων. Σύμφωνα με το νέο νόμο οι κυρώσεις που προβλέπονται με την εφαρμογή του νομοσχεδίου είναι οι εξής:


 

α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία (3) χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

 

β) Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/76 Επικουρικού Κεφαλαίου, ίσο με χίλια (1.000) Ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημοσίας χρήσης, πεντακόσια (500) Ευρώ για τα επιβατικά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και διακόσια πενήντα (250) Ευρώ για τα δίκυκλα. »

« Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από την χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας.»

Σε περίπτωση που από την επεξεργασία εντοπίζεται ανασφάλιστο όχημα η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει πράξη που αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος με την οποία τον καλεί το αργότερο εντός οκτώ (8) ημερών να προβεί στην ασφάλιση του οχήματος. Αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίσει ασφαλιστήριο ή δεν εμφανιστεί, τα στοιχεία του αποστέλλονται στην Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων που αναφέρονται παραπάνω στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του κ.ν. 489/76.

Τέλος ορίσθηκε ότι οι διατάξεις του άρθρου 5 αυτού ισχύουν από 15/4/2013.

 

Για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση.

«Ασφάλειες  Χατζηγιάννης»

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25520-24100

 


Συντάκτης Νewsroom 24 Απριλίου, 2013 11:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV