Α. Τσώνης: Τι συνέβη στο τελωνείο Νυμφαίας – Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό φέτος στην ΑΜΘ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Μαΐου, 2021 21:42

Α. Τσώνης: Τι συνέβη στο τελωνείο Νυμφαίας – Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό φέτος στην ΑΜΘ

Απίστευτα περιστατικά εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή 14 Μάϊου με το αναπάντεχο κλείσιμο του τελωνείου της Νυμφαίας με μεγάλες ουρές ατόμων που “εγκλωβίστηκαν” και μάλιστα την ημέρα που έκανε πρεμιέρα στην χώρα μας η έναρξη του τουρισμού για φέτος

Στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθανάσιος Τσώνης για το ξαφνικό κλείσιμο του τελωνείου της Νυμφαίας αλλά και για τα όσα αναμένονται στην περιοχή τη φετινή τουριστική περίοδο.

Αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη με το τελωνείο της Νυμφαίας ανέφερε ότι η λειτουργία των τελωνείων είναι θέμα το οποίο καθορίζει η κεντρική κυβέρνηση και όχι η Περιφέρεια ή ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Την Παρασκευή 14 Μαΐου ο σταθμός της Νυμφαίας, ο οποίος λειτουργούσε με πιλοτικό άνοιγμα από τις 19 Απριλίου, έκλεισε αιφνιδιαστικά εγκλωβίζοντας επαγγελματίες και επισκέπτες στα σύνορα οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την περιοχή μας με το άνοιγμα του τουρισμού. Το κλείσιμο του τελωνείου ήταν μία αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για την οποία δεν είχε ενημερωθεί η Περιφέρεια, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία έκλεισε ουσιαστικά το τελωνείο, εκδόθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ, με την υπογραφή εννέα Υπουργείων όχι όμως αυτό του Τουρισμού, ενώ ο Υπουργός Τουρισμού δεν γνώριζε για την παύση λειτουργίας του σταθμού, εξήγησε ο κ. Τσώνης. Μάλιστα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πίεζε για άνοιγμα όλων των συνοριακών σταθμών ενώ παράλληλα ο σταθμός της Νυμφαίας λειτούργησε με πιλοτικό άνοιγμα για 26 ημέρες κανονικά χωρίς να εντοπίζονται προβλήματα. Η Περιφέρεια από την πλευρά της σε επαφές με τα Υπουργεία πρότεινε πιθανές βελτιώσεις και παρεμβάσεις ωστόσο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι απαραίτητες και ξαφνικά την 14η Μαΐου που άνοιξαν τα τελωνεία στην Περιφέρεια το τελωνείο έκλεισε με έκδοση ΚΥΑ χωρίς να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση, τα αρμόδια γραφεία του ΕΟΤ σε γείτονες χώρες, τα οποία εξακολούθησαν να στέλνουν επισκέπτες με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πάρα πολλοί στα σύνορα χωρίς κάποια πρότερη ενημέρωση.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ανέφερε ότι για την ενίσχυση του σταθμού υπήρξε πρόβλεψη, όπως isobox το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ενώ η επίσημη αιτιολόγηση για το κλείσιμο του τελωνειακού σταθμού ήταν ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι ροές οι οποίες εισέρχονται από τις γείτονες χώρες και δεν μπορούσαν να γίνουν αρκετοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, κάτι που ο κ. Τσώνης χαρακτήρισε “φτηνή δικαιολογία” καθότι η έναρξη του τουρισμού βρήκε κλειστό το τελωνείο της Νυμφαίας. Παρόλα αυτά από την κεντρική διοίκηση ακολούθησαν διαβεβαιώσεις ότι στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ξανά το τελωνείο της Νυμφαίας, τελωνείο το οποίο θεωρείται ιδιαζόντως σημαντικό για τον τουρισμό από γείτονες χώρες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

“Συγκρατημένη αισιοδοξία” για τον τουρισμό φέτος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Γενικά για την φετινή τουριστική περίοδο στην ΑΜΘ, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δήλωσε “συγκρατημένα αισιόδοξος”, εφόσον κινηθεί ομαλά το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας αλλά και στις γείτονες – από τις οποίες δέχεται συνήθως τουρίστες η περιοχή – θα μπορέσει να καλυφθεί ένα κομμάτι του χαμένου εδάφους. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας είναι ο οδικός τουρισμός και για αυτό προσελκύει και επισκέπτες από γειτονικές χώρες όπου ήδη έχει γίνει προώθηση και υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον ενώ ο κ. Τσώνης τόνισε και την σημαντικότητα της κινητικότητας των μόνιμων κατοίκων της περιφέρειας εντός των ορίων της στο πρότυπο του “εσωτερικού τουρισμού” που προωθήθηκε και πέρσι λόγω της πανδημίας, ενώ “τρέχει” και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με περαιτέρω ενίσχυση για φέτος όπου ήδη έχει ενταχθεί ο νομός Έβρου με δέκα μέρες διαμονής με μηδενική συμμετοχή.

Η περιοχή θεωρείται υγειονομικά ασφαλής και ακόμη υπάρχει η προετοιμασία για την περίπτωση κρουσμάτων σε τουρίστες στην περιφέρεια με ξενοδοχεία καραντίνας και εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα ανθρώπων του κλάδου ενώ μεγάλη σημασία έχει βέβαια και η ατομική ευθύνη, τόνισε ο κ. Τσώνης.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Μαΐου, 2021 21:42

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV