Α. Δημοσχάκης: Μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας στους εργαζομένους ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των δήμων

Συντάκτης Νewsroom 22 Δεκεμβρίου, 2020 12:41

Α. Δημοσχάκης: Μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας στους εργαζομένους ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των δήμων

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής με κοινοβουλευτική αναφορά προς το Υπουργείο Εσωτερικών, επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών την οποία ενεχείρησαν εργαζόμενοι του κλάδου στο βουλευτικό γραφείο που εδρεύει στο Διδυμότειχο.

Η επιστολή αφορά στο κατατεθέν Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στο ζήτημα της μοριοδότησης σε προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων.


           Προτείνεται όπως συμπληρωθεί το Άρθρο 29 του Σχεδίου Νόμου με προσθήκη νέας παραγράφου στην οποία να προβλέπεται ισχυρή μοριοδότηση της «ειδικής εμπειρίας» για τομείς/υπηρεσίες που πληρούν ιδιαίτερα/ειδικά χαρακτηριστικά, όπως ακριβώς αυτά που χαρακτηρίζουν τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τόσο λόγω της κατηγορίας των εξυπηρετούμενων και της σχέσης εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ωφελούμενων και προσωπικού (μικρά παιδιά και παιδιά/άτομα με αναπηρία) στις Δομές.

Ακολουθεί η κοινοβουλευτική αναφορά:

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Πρόβλεψη ειδικής μοριοδότησης στην διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων

Ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει στο προεδρείο της βουλής επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών που αφορά στο κατατεθέν σχέδιο νόμου με θέμα το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τίθεται το ζήτημα της αναγνώρισης ειδικής εμπειρίας σε προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων.

Προτείνεται να συμπληρωθεί το Άρθρο 29 του Σχεδίου Νόμου με προσθήκη νέας παραγράφου στην οποία να προβλέπεται ισχυρή μοριοδότηση της «ειδικής εμπειρίας» (κατά τα πρότυπα της προκήρυξης του «Βοήθεια στο Σπίτι» [ήτοι 17 μόρια ανά μην για 84 μήνες]) για τομείς/υπηρεσίες που πληρούν ιδιαίτερα/ειδικά χαρακτηριστικά, όπως είναι αυτά των δομών που προαναφέρονται.

Oι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές έχουν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τα μικρά παιδιά και τα παιδιά/άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται στις Δομές και διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και εξειδίκευση.

Η επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) & παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων

Θέμα: Νόμος ΑΣΕΠ. Επείγον ζήτημα σχετικά με τα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) & παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων, αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσωπώντας περίπου 2.500 συμβασιούχους εργαζόμενους στα περίπου 424 ΚΔΑΠ & 75 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα που ανακύπτει μέσω του κατατεθέντος Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Μελετώντας το Σχέδιο Νόμου διαπιστώσαμε πως υπάρχει μία σημαντική παράλειψη, που αφορά καίρια σε προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων που έχουν ιδιαίτερα, ειδικά χαρακτηριστικά, κοινά με εκείνα που είχε το «Βοήθεια στο Σπίτι» (από 7 έως και 19 χρόνια αδιάκοπης απασχόλησης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 12μηνης διάρκειας, που ανανεώνονται εδώ και τόσα χρόνια). Θεωρούμε πως θα έπρεπε στο νομοσχέδιο να προβλέπεται (επομένως θα πρέπει να συμπληρωθεί έστω και τώρα) η κατ’ εξαίρεση εφαρμογή ισχυρής μοριοδότησης της λεγόμενης «ειδικής εμπειρίας» (κατά τα πρότυπα της προκήρυξης του «Βοήθεια στο Σπίτι» [ήτοι 17 μόρια ανά μην για 84 μήνες]). Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 29 του κατατεθέντος Σχεδίου Νόμου, προβλέπεται μόνο μοριοδότηση της εμπειρίας (7 μόρια/μήνα για 84 μήνες), κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν η Νέα Δημοκρατία τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μονιμοποίηση θεσμού και προσωπικού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων (Αρμόδιος Τομεάρχης Ν.Δ. Γ.Γεωργαντάς, 15.03.2019, Συνέδριο ΠΑΣΕΚΔΑΠ/ΠΕΔΚΜ – Θεσσαλονίκη https://www.youtube.com/watch?v=i8FxMRVC4cM&t=49s και https://www.youtube.com/watch?v=GoMKQDBeYps) τότε σχεδόν το σύνολο των υπηρετούντων αυτή τη στιγμή, θα βρεθεί εκτός μόνιμων θέσεων και εν τέλει εκτός εργασίας. Προτείνουμε να συμπληρωθεί το Άρθρο 29 του Σχεδίου Νόμου με προσθήκη νέας παραγράφου στην οποία να προβλέπεται ισχυρή μοριοδότηση της «ειδικής εμπειρίας» για τομείς/υπηρεσίες που πληρούν ιδιαίτερα/ειδικά χαρακτηριστικά, όπως ακριβώς αυτά που χαρακτηρίζουν τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τόσο λόγω της κατηγορίας των εξυπηρετούμενων και της σχέσης εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ωφελούμενων και προσωπικού (μικρά παιδιά και παιδιά/άτομα με αναπηρία) στις Δομές, όσο και λόγω της πολύτιμης εμπειρίας και εξειδίκευσης που έχουμε αποκτήσει τόσα χρόνια που υπηρετούμε τον θεσμό αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση, με τον συγκεκριμένο Νόμο, επικυρώνεται είτε η επ’άπειρον διατήρηση της υπαρχούσης ιδιότυπης και πανευρωπαϊκά πρωτοφανούς κατάστασης εργασιακής «ομηρίας» μας, είτε η ίδια η συνολική έξοδός μας στην ανεργία σε περίπτωση προκήρυξης μόνιμων θέσεων, χωρίς την πρόβλεψη ισχυρής μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» δηλαδή.

Καλούμε το σύνολο των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο με παρεμβάσεις τους στις τοποθετήσεις τους, είτε στην αρμόδια Επιτροπή, είτε στην Ολομέλεια να ζητήσουν την προσθήκη ειδικού εδαφίου για το παραπάνω ιδιαίτερο ζήτημα. Θα βοηθούσε πολύ το να κληθούμε στην ακρόαση Φορέων, ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε οι ίδιοι το θέμα αυτό με επιχειρήματα και παραδείγματα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την στήριξη και το ενδιαφέρον σας.


Συντάκτης Νewsroom 22 Δεκεμβρίου, 2020 12:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV