Πώς δρούσε κύκλωμα που έφερνε παράτυπους μετανάστες μέσω Έβρου – 9 συλλήψεις, «τζίρος» 1,2 εκατ. ευρώ

Συντάκτης Νewsroom 19 Οκτωβρίου, 2022 14:26

Πώς δρούσε κύκλωμα που έφερνε παράτυπους μετανάστες μέσω Έβρου – 9 συλλήψεις, «τζίρος» 1,2 εκατ. ευρώ

Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παράτυπους μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προς το εσωτερικό της χώρας έβαλε, έπειτα από έρευνα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Ειδικότερα, προχθές το πρωί, αστυνομικοί της οργάνωσαν και υλοποίησαν επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής εννέα άνδρες, τρεις αλλοδαπούς κι έξι Έλληνες.

Παράλληλα, ταυτοποίησαν ακόμη 30 άτομα, ως μέλη και συνεργοί της οργάνωσης, που ενέχονται στη διακίνηση των μεταναστών.


Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει συνολικά 51 μεταφορές αλλοδαπών, διακινώντας τουλάχιστον 228 μετανάστες, που κατέβαλαν στους διακινητές έως και 5.500 ευρώ ανά άτομο.

Στην πράξη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες, από τις αρχές του 2020 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση. Σε συνεργασία με δουλεμπόρους στην Τουρκία, διακινούσαν υπηκόους τρίτων χωρών, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, διευκολύνοντας την είσοδό τους στην Ελλάδα και τη μετακίνηση – μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις μεταφορές των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποίησαν 51 οχήματα, εκ των οποίων τα 47 εκμισθώθηκαν και υπεξαιρέθηκαν από τις περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, καθώς και από νησιά των Κυκλάδων και των Επτανήσων.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέφεραν τους αλλοδαπούς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, όπου κατακρατούσαν παράνομα σε διαμερίσματα όσους αλλοδαπούς δεν είχαν καταβάλει τα χρήματα για τη διακίνησή τους. Στη συνέχεια, αφού τους αποσπούσαν τα χρηματικά ποσά, τους άφηναν ελεύθερους ή διευκόλυναν ακόμη και τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1.200.000 ευρώ, ενώ η αξία των υπεξαιρεθέντων οχημάτων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν και κατέσχεσαν τέσσερα αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες, αεροβόλο πιστόλι, γεμιστήρα με ένα φυσίγγιο, κοκαΐνη βάρους 1,6 γραμμ., ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, εννέα κινητά τηλέφωνα και 5.169 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της ψευδής κατάθεσης, της ψευδής καταγγελίας, της υπεξαίρεσης, της παράβασης του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή: naftemporiki.gr


Συντάκτης Νewsroom 19 Οκτωβρίου, 2022 14:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV