Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται στην αγορά ζώων από την πλευρά της Τουρκίας

Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 11:46

Σωρηδόν έρχονται οι Τούρκοι και αγοράζουν ζώα (ζωντανά και σφάγια) από κτηνοτρόφους της Θράκης. Αλματώδη αύξηση σημειώνει το τελευταίο διάστημα η ζήτηση ζώων από Τούρκους εμπόρους που αγοράζουν αμνοερίφια, μοσχάρια, αλλά και -κυρίως- πρόβατα ενήλικα. Μάλιστα πληρώνουν τοις μετρητοίς, δεν κάνουν παζάρια και αναλαμβάνουν μόνοι τους το κόστος μεταφοράς.


«Τις τελευταίες μέρες έφυγαν περίπου 2.500 ζώα από τον Eβρο προς την Κεσσάνη και την Αδριανούπολη, με αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να κινηθεί η αγορά», είπε στην «Οικονομία» ο Κωνσταντίνος Δουνάκης, μέλος του Βιοκτηνοτροφικού και Βιοκαλλιεργητικού Συλλόγου Πυλαίας Eβρου.

Από ολόκληρη τη Θράκη υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν σχεδόν 10.000 αμνοερίφια και μοσχάρια, σε ικανοποιητικές τιμές, 2,70 έως 2,90€/κιλό ζωντανά και 4 με 4,5€/κιλό ως σφάγια.

Οι μαζικές αγορές ευνοήθηκαν και από τα απανωτά κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Βουλγαρία, ενώ επιπλέον η τουρκική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους νέους για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και στις περιοχές γύρω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα αναπτύσσονται νέες μονάδες και νέα κοπάδια.

«Η ποιότητα των ζώων και των κρεάτων μας είναι πολύ καλή. Αυτό οδήγησε τους Τούρκους εμπόρους στο να αγοράσουν φέτος πολλά ζώα, που είναι απαλλαγμένα από σοβαρές ασθένειες. Οι πρώτες αγοραπωλησίες έγιναν με δειλά βήματα πέρυσι, φέτος όμως οι έμποροι και οι συνάδερφοι κτηνοτρόφοι ήρθαν πιο οργανωμένοι», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης και γραμματέας της Πανελλήνιας Eνωσης Κτηνοτρόφων, Μαργαρίτης Θεολόγου.

Οι τιμές που δίνουν οι Τούρκοι θεωρούνται πολύ καλές. Οι Eλληνες έμποροι αγοράζουν τα αμνοερίφια 3,5€/κιλό ως σφάγια και τα ρίχνουν στην αγορά γύρω στα 10€/κιλό, ενώ οι Τούρκοι δίνουν 4,5€/κιλό (σφάγια) και τα πουλούν στην αγορά το πολύ 5,5€/κιλό.

Τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Φέτος που έχουν πληγεί και αυτοί από την οικονομική κρίση, στράφηκαν στην ελληνική αγορά.

Πηγή: Εθνος


Συντάκτης Νewsroom 21 Φεβρουαρίου, 2011 11:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV