Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας

Συντάκτης Νewsroom 22 Οκτωβρίου, 2021 09:50

Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας

Το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και συνεχίζει να «πιέζεται» από τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ σύμφωνα με όσα δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Πέμπτης 21/10. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» ανα την Επικράτεια σύμφωνα με όσα ανέφερε. 

Στην Ξάνθη και στη Δράμα παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας, οι οποίες είναι και από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην Επικράτεια.


«Η πανδημία ακολουθεί ιδιαίτερη πορεία στην Βόρεια Ελλάδα με την εμβολιαστική κάλυψη να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα» είπε υπογραμμίζοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.200 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε η ίδια: «το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.872 την ημέρα με το ποσοστό θετικότητας να καταγράφει αύξηση και να φτάνει στο 1,35%

Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στην Δυτική Αττική και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

«Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 30%» είπε.

Στα Γρεβενά, την Ημαθία και την Μαγνησία η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή. Πολλά τα κρούσματα ωστόσο είναι όπως είπε η καθηγήτρια και στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα σε περιοχές όπως Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρατήρηση που έκανε η Λοιμωξιολόγος και καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου ότι ένα μεγάλο μέρος ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δύσκολα θα άλλαξουν γνώμη. «Ενω ζουν στις πιο επιβαρυμένες περιοχές με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται.

Αναφερομένη στα δεδομένα που παρουσίασε χθες 20/10 ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και η ίδια ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν ακόμα και μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό για έναν εμβολιασμένο είναι 11 φορές μικρότερος.

Οι αριθμοί δείχνουν την αξία του εμβολιασμού

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές πάντως είναι και αυτές με τον μεγαλύτερο αριθμό ανεμβολίαστων. 

Η αξία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού υπογραμμίζεται από τον αριθμό των νοσηλευόμενων που είναι ανεμβολίαστοι και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ με COVID στην 3η ΥΠΕ (Περιφέρεια Μακεδονίας) είναι 73 άτομα.

Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 70
εμβολιασμένοι: 3

Αντίστοιχα, στην 4η ΥΠΕ (Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης) ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ με COVID είναι 50 άτομα:

Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 47
εμβολιασμένοι: 3

korona

Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες

Παρόμοια είναι η εικόνα στις 2 ΥΠΕ όσον αφορά στους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες COVID. Ειδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 341 ασθενείς. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 271
εμβολιασμένοι: 70
Όσον αφορά στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 306 ασθενείς.

korona2

Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 231
εμβολιασμένοι: 75

Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου
Τέλος, η αξία του εμβολιασμού υπογραμμίζεται από την κατανομή των νοσηλευόμενων ασθενών COVID σε απλές κλίνες με μάσκα ροής οξυγόνου. Ειδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές με μάσκα υψηλού οξυγόνου 22 ασθενείς. Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 18
εμβολιασμένοι: 4
Όσον αφορά στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύονται σε απλές με μάσκα υψηλού οξυγόνου 35 ασθενείς.

Από αυτούς είναι:

ανεμβολίαστοι: 27
εμβολιασμένοι: 8

korona3

www.news4health.gr


Συντάκτης Νewsroom 22 Οκτωβρίου, 2021 09:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV