Ασπίδα προστασίας για ΑμεΑ και ηλικιωμένους ζητά η ΕΣΑΜΕΑ

Συντάκτης Νewsroom 10 Ιουνίου, 2011 07:57

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, ζητώντας Σχέδιο συντονισμένων υποστηρικτικών μέτρων και πολιτικών και εξαίρεση των ΑμεΑ από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός βιώνονται σε πολλαπλάσιο βαθμό από την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.


Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι ήδη τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, οι γονείς τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον δοκιμάζονται από την κατάρρευση του  Προνοιακού Συστήματος, ότι τα Κέντρα Ανοιχτής και Κλειστής Περίθαλψης που λειτουργούσαν έως και σήμερα από τους ίδιους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων κινδυνεύουν μέρα με την ημέρα να βάλουν λουκέτο λόγω οικονομικών αδιεξόδων, όπως και τα μεγάλα Θεραπευτήρια/Ιδρύματα χρονίων παθήσεων του Δημόσιου Προνοιακού Συστήματος. Παράλληλα, οι προστατευόμενοι του ν. 2643/2010  παραμένουν άνεργοι επί σειρά ετών, αφού οι επιτυχόντες της προκήρυξης του μοναδικού προστατευτικού νόμου για την εργασία των ατόμων με αναπηρία εντάσσονται στο μέτρο «1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις» του Υπ. Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, τα άτομα με αναπηρία που ζουν στην περιφέρεια έρχονται αντιμέτωπα με την υποστελέχωση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, οι μοναχικοί ηλικιωμένοι αποκλείονται από τα προγράμματα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ», οι χρόνια πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την νέα αρνητική λίστα φαρμάκων, ενώ συνολικά τα άτομα με αναπηρία βιώνουν μειώσεις και περικοπές σε σειρά κοινωνικών παροχών όπως εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, στεγαστικά δάνεια επιδοτήσεις ενοικίου, αφού οι διοικήσεις των αρμοδίων Οργανισμών (Εργατική Εστία, Ο.Ε.Κ.) καθορίζουν οριζόντια τα εισοδηματικά κριτήρια για όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς να συνυπολογίζουν το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας.

Οι συνέπειες των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας που εφαρμόστηκαν οριζόντια το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκαν εξοντωτικές για την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Εάν δεν ληφθούν συντονισμένα πρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα για την αναπηρία, τότε οι φόβοι και οι ανησυχίες μας θα εξελιχθούν σε μία ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα η οποία θα ξεπερνά τον Καιάδα που έζησαν τα αρχαία χρόνια τα άτομα με αναπηρία.

Καταλήγοντας στην επιστολή της η Συνομοσπονδία σημειώνει: «Κ. Πρωθυπουργέ, αξιοποιήστε τώρα τις διαχρονικές προτάσεις του αναπηρικού κινήματος για ένα μέλλον αξιοπρεπές για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Για την ηθική και κοινωνική αξιοπρέπεια όλης της ελληνικής κοινωνίας».


Συντάκτης Νewsroom 10 Ιουνίου, 2011 07:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV