Αποτίμηση δράσεων του προγράμματος “Κοινωφελής Εργασία” στην ΠΕ Έβρου, ενώ οι ωφελούμενοι παραμένουν απλήρωτοι

Συντάκτης Νewsroom 29 Νοεμβρίου, 2012 11:26

Αποτίμηση δράσεων του προγράμματος “Κοινωφελής Εργασία” στην ΠΕ Έβρου, ενώ οι ωφελούμενοι παραμένουν απλήρωτοι

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αλεξανδρούπολη η εκδήλωση με θέμα «Αποτίμηση Δράσεων του προγράμματος “Κοινωφελής Εργασία”», στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στo Πλαίσιο της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».


Λίγο πριν τη λήξη των πεντάμηνων συμβάσεων οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων και των Τμημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που υπήρξαν φορείς υλοποίησης του προγράμματος, έκαναν αποτίμηση των δράσεων που εκπονήθηκαν από τους ωφελούμενους του προγράμματος. Αναφέρθηκαν στα οφέλη, αλλά και σε λειτουργικά προβλήματα που προέκυψαν, τόνισαν, όμως, ότι όλα αυτά αποτέλεσαν πολύτιμη εμπειρία, ώστε σε επόμενο αντίστοιχο πρόγραμμα όλοι, υπάλληλοι και υπηρεσίες, θα είναι περισσότερο έτοιμοι να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν το νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Από την Π. Ε. Έβρου οι υπηρεσίες που υλοποίησαν το πρόγραμμα αναλυτικά ήταν:

1. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας με δύο κατευθύνσεις από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Α) Κοινωνικού χαρακτήρα

  • «Δράσεις οικογενειακού προγραμματισμού σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού του Ν. Έβρου: Α. Μουσουλμανικός πληθυσμός, Β. Λύκεια του Νομού».
  • «Ψυχοκοινωνική στήριξη και μεταπαρακολούθηση ασθενών που εξέρχονται από το νοσοκομείο και ατόμων με προβλήματα υγείας που δεν είναι δικαιούχοι άλλων, ήδη εφαρμοζόμενων προγραμμάτων»
  • «Ίδρυση & λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου  Ορεστιάδας»
  • «Ανάδοχη φροντίδα και υιοθεσία»

Β) Πολιτισμού, με το ταξίδι του «Τρένου του Πολιτισμού», όπου πραγματοποιήθηκαν 36 δράσεις σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Έκθεση έργων χαρακτικής σπουδαίων και διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών στο χώρο τέχνης ART GALLERY στην Αλεξανδρούπολη
  • Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Θάλασσα»
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ερευνώντας τον κόσμο της Θράκης»
  • Συναυλίες με τους Sonic Path
  • «Κονσέρτο στην Πανσέληνο» – Συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη στην Αρχαία Ζώνη
  • Κουκλοθέατρο
  • Θέατρο Σκιών
  • Παιδικές γιορτές «Ξαναβρίσκω τους φίλους μου»
  • Έκθεση ζωγραφικής μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

 

2. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, με το Τμήμα Κτηνιατρικής

  • Καμπάνια Ενημέρωσης σε Θέματα Ζωοανθρωπονόσων

3. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης, με το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής δράσεις:

  • Λειτουργία γραφείων ενημέρωσης επισκεπτών στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, στο λιμάνι και στο ΚΤΕΛ
  • Έκδοση τουριστικού φυλλαδίου σε κώδικα BRAILLE
  • Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για την προστασία των καταναλωτών
  • Συνδρομή σε ελέγχους εμπορικών καταστημάτων
  • Προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με ηλεκτρονικά μέσα

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη, δεν παρέστη στην εκδήλωση, απέστειλε ωστόσο χαιρετισμό που αναγνώστηκε στο κοινό.

«Η δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, αποτελεί μια ενεργή πολιτική στην αγορά εργασίας, με στόχο να βοηθήσει στη διοχέτευση πόρων προς τις Περιφέρειες, τα νοικοκυριά, τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου από τη πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης του προγράμματος αναγνώρισε τη σημαντικότητά του και προέβη σε μια σειρά ενεργειών για να γίνει γνωστό σε φορείς, συλλόγους και πολίτες.

Συνεργάστηκε με το υπουργείο εργασίας, διοργάνωσε ημερίδες, ενημέρωσε Δήμους, επαγγελματικούς, κοινωνικούς και εκκλησιαστικούς  φορείς, φορείς υγείας. Υποστήριξε συλλόγους στην προετοιμασία προτάσεων, σχεδίασε τα δικά της Project συμμετοχής.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι αγκάλιασαν με θέρμη την ιδέα, πίστεψαν στην υλοποίηση, συνέβαλαν ουσιαστικά στο σχεδιασμό και στην αξιοποίηση του προγράμματος. Συνεργάτες, φορείς υλοποίησης, συμπράττοντες φορείς και συγκεκριμένα την εταιρεία κοινωνικής ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας καθώς επίσης το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.»

Απευθυνόμενοι στους εργαζομένους – ωφελούμενους του προγράμματος η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου είπε

«Αγαπητοί εργαζόμενοι, αγαπητά μου παιδιά,

Αναλάβατε το δικό σας ενεργό ρόλο στη δημόσια διοίκηση – έστω και γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα – πάντα υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων των ομάδων σας, των προϊσταμένων, των διευθυντών των αντίστοιχων διευθύνσεων στις οποίες επιλεγήκατε να προσφέρετε γνώσεις, δεξιότητες, μεράκι και αγάπη με σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Ο καθένας σας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως ομάδα, συμβάλατε στους στόχους της άμεσης παρέμβασης στην κοινωνία των πολιτών μέσα από κοινούς αλλά και πιο σύγχρονους τεχνολογικά τρόπους επικοινωνίας και εξυπηρέτησης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου αναγνωρίζει και εκτιμά τη δική σας συμβολή στους στόχους που έθεσε εξ’ αρχής σχεδιάζοντας τα δικά της Project συμμετοχής στο πρόγραμμα. Projects που αφορούν δράσεις που δεν περιορίζονται στο τυπικό υπηρεσιακό επίπεδο, δράσεις που άπτονται της προσφοράς και της αλληλεγγύης στον άνθρωπο και τον τόπο.

Πιστεύω ότι η ολιγόμηνη συνεργασία μαζί μας, ήταν για εσάς εποικοδομητική και παραγωγική. Εύχομαι και ελπίζω να ενδυνάμωσε την αυτοπεποίθηση σας και να αποκομίσατε εκτίμηση από συνεργάτες και προϊσταμένους.

Στο σημείο αυτό, και από αυτό το βήμα θα ήθελα δημόσια εγώ κι εσείς μαζί -από κοινού- να ευχαριστήσουμε τους υπευθύνους των ομάδων σας, προϊσταμένους. διευθυντές, υπεύθυνους κατάρτισης που βρέθηκαν δίπλα σας και σας στήριξαν με κάθε τρόπο.»

Κλείνοντας η κα Νικολάου ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή συνέχεια με ό,τι αναλάβουν από εδώ και πέρα.

«Εύχομαι από καρδιάς η περίοδος αυτή να αποτελεί ξεχωριστή ανάμνηση στη ζωή σας, χρήσιμη εμπειρία στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, εφόδιο στην περαιτέρω πορεία σας.

Και μην ξεχνάτε… Να αγωνίζεστε και να προσπαθείτε καθημερινά για όλα όσα θέσατε ως στόχο… γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης “Η χαρά της προσπάθειας είναι αυτή που δίνει τελειότητα στο έργο”.»

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Κανελάκης και Λίτσα Κουκουβέλα, ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ευσταθίου, ο Διοικητικός Διευθυντής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας Δημήτρη Ταταρίδης.

 


Συντάκτης Νewsroom 29 Νοεμβρίου, 2012 11:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV