Αποστολάκη προς Τσιαούση – «Βασικός στόχος του Υπουργείου η στήριξη των ελληνικών προϊόντων”

Συντάκτης Νewsroom 10 Μαρτίου, 2011 10:41

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν, στην ανάδειξη της ποιοτικής αξίας των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, σύμφωνα με την απάντηση της κας Μιλένας Αποστολάκη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση, με θέμα την  καθιέρωση κρατικού σήματος σε ζωικά προϊόντα που έχουν αποκλείσει τους τροποποιημένους οργανισμούς από κάθε διαδικασία παραγωγής τους


Στην απάντησή της η κα. Μιλένα Αποστολάκη επισημαίνει ότι: «Η στήριξη των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης και η ολοκληρωμένη πληροφόρηση και προστασία των καταναλωτών αποτελούν τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφασή μας για την έκδοση και εφαρμογή προαιρετικού προτύπου για την επισήμανση των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας, κοτόπουλο, αυγά, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας) ως προϊόντων προερχόμενων από ζώα που έχουν τραφεί με μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Η εν λόγω σήμανση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση του δικαιώματος του καταναλωτή στην ελευθερία επιλογής, που στηρίζει όχι μόνο τον καταναλωτή αλλά και τον Έλληνα παραγωγό, εφόσον του δίνει τη δυνατότητα να αποδείξει την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων που παράγει. Η απόφασή μας αυτή προωθείται με τις αναγκαίες συνεργασίες, με οργανωμένα βήματα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.)-AGROCERT , ως αρμόδια αρχή εκπόνησης και έκδοσης προτύπων ποιότητας στον αγροτικό τομέα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ολοκλήρωσε την προεργασία για την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών και των ιδιαίτερων απαιτήσεων για τη δημιουργία του σχετικού προτύπου. Άμεσα στο πλαίσιο λειτουργίας του (Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.)-AGROCERT, θα συγκροτηθεί Τεχνική Επιτροπή που θα αναλάβει την τελική έγκριση του προτύπου, το οποίο θα αποδοθεί σε διαβούλευση, ενώ παράλληλα στη τεχνική επιτροπή θα κληθούν να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς».

Καταλήγοντας  η κυρία Υφυπουργός σημειώνει ότι: «Παρά το γεγονός ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες μορφές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί την πρωτοβουλία αυτή και συντάσσεται με τις υπόλοιπες τέσσερις κοινοτικές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ιρλανδία) που το έχουν ήδη πράξει».


Συντάκτης Νewsroom 10 Μαρτίου, 2011 10:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV