Απολύσεις: Ποιοι εργαζόμενοι προστατεύονται και ποιοι όχι

Συντάκτης Νewsroom 26 Μαΐου, 2020 15:23

Απολύσεις: Ποιοι εργαζόμενοι προστατεύονται και ποιοι όχι

H χρήση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέσα στον Μάιο αποτελεί το κλειδί για την διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και την απόλυση των εργαζομένων

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους μέσα στον Μάιο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μετά την προσωρινή αναστολή με κρατική εντολή και εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών, αν δηλαδή ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους πίσω σε ενεργή απασχόληση μπορούν να προβούν σε απολύσεις. Ωστόσο δεν μπορούν να απολύσουν αν κάνουν χρήση του μέτρου του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, δηλαδή της νέας εκ περιτροπής εργασίας. 


Παράλληλα σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εφόσον συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, λόγω κυρίως εποχικότητας. 

Για παράδειγμα, σε περίπτωση σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου με συμφωνημένο χρόνο λήξης την 15η Μαΐου, που ετέθη σε αναστολή την 15η Μαρτίου, ο υπολειπόμενος χρόνος κατά τον οποίο συνεχίζεται η σύμβαση εργασίας όταν η επιχείρηση-εργοδότης επαναλειτουργήσει και ολοκληρωθεί ο χρόνος παράτασης της αναστολής τής εν λόγω σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, είναι δύο μήνες.

Η υποχρέωση συνέχισης της σύμβασης εργασίας για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση – εργοδότης επαναλειτουργήσει, δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περίπτωση επιχειρήσεων – εργοδοτών που από τη φύση λειτουργίας τους είναι εποχικές (π.χ. θέατρα χειμερινής περιόδου, χιονοδρομικά κέντρα, φροντιστήρια ή κέντρα ξένων γλωσσών που η λειτουργία τους διαρκεί όσο και το σχολικό έτος κ.α.) ή σε περίπτωση κατά την οποία η απασχόληση του εργαζόμενου δεν είναι δυνατή, διότι η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου είχε συναφθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών που δεν υφίστανται πλέον μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής τής σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου (π.χ. οδηγοί σχολικών λεωφορείων, η διάθεση ταξιθετριών/ταξιθετών από εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενώ έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση παραστάσεων, προσωρινή αναπλήρωση μισθωτού κ.α.).

Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις

Κατά τη διάρκεια της παράτασης της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής, αυτές οι επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελιών, αυτές είναι άκυρες.

Παράλληλα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών και να προβούν σε οριστική ανάκληση τουλάχιστον για το 40% αυτών. Οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους και πάντως μέχρι την 31η Μάιου 2020 και έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για σαράντα πέντε ημέρες από το χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας.


Συντάκτης Νewsroom 26 Μαΐου, 2020 15:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV