Απογραφή 2021: Έρχεται η “ηλεκτρονική αυτοαπογραφή”

Συντάκτης Νewsroom 25 Σεπτεμβρίου, 2021 10:05

Απογραφή 2021: Έρχεται η “ηλεκτρονική αυτοαπογραφή”

Αλλαγές στο σύστημα απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ φέρνει η πανδημία – Πώς θα γίνει φέτος η διαδικασία.

Αλλαγές στο σύστημα Απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ φέρνει η πανδημία, με μια ηλεκτρονική εφαρμογή να έρχεται να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά ερωτηματολόγια.

Η διαδικασία της Απογραφής θα ξεκινήσει μετά τις 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί κάπου στον Δεκέμβριο. Ωστόσο οι συνθήκες της πανδημίας διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο, όπου λαμβάνονται σοβαρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία του πληθυσμού από τον κορονοϊό.


Πώς θα γίνει η απογραφή

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή). Για κάθε ερώτηση ή πρόσθετη πληροφορία που ενδέχεται να χρειαστούν οι απογραφόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ για να τους κατευθύνει.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η Απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ασφάλεια δεδομένων

Τα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις συλλεγόμενες μεταβλητές. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010, και τα αρχεία της βάσης να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία.


Συντάκτης Νewsroom 25 Σεπτεμβρίου, 2021 10:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV