Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πώς θα επιτρέπεται μετακίνηση πολιτών

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Μαρτίου, 2020 19:21

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πώς θα επιτρέπεται μετακίνηση πολιτών

Για αύριο, Δευτέρα η προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία θα γίνει με απλή υπεύθυνη δήλωση ωστόσο για την μετακίνησή τους στην οικία τους θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο έγγραφο – Από το βράδυ η λειτουργία του forma.gov.gr

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με ρητές εξαιρέσεις σπάει την αλυσίδα της διασποράς, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Θα ισχύσει μέχρι τις 6 Απριλίου και ώρα 18.00 με εξαιρέσεις τα σώματα ασφαλείας, του υγειονομικούς τα στελέχης Πολιτικής Προστασίας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Κίνηση επιτρέπεται για:


* Μετάβαση από και προς εργασία, τις εργάσιμες ώρες

* Μετάβαση για αγορά τροφίμων

* Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό εφόσον συνιστάται μετά από επικοινωνία.

* Μετάβαση στην τράπεζα αν δεν μπορεί να γίνει η συναλλαγή με ηλεκτρονικό τρόπο

* Κίνηση για παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που είναι σε ανάγκη.

* Προσωπική άσκηση ή βόλτα με σκύλο μέχρι δυο άτομα και με απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των δυο.

* Μετάβαση σε τελετή (κηδεία, γάμος βάφτισηκ.τλ.) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

* Εφαπαξ μεταφορά στην πρώτη κατοικία. Σε κάθε όχημα επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και ένα άτομο.

 Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους πάντα ταυτότητα ή διαβατήριο. Το πρόστιμο είναι 150 ευρώ

Δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων: το τύπου Α που παρέχουν οι εργοδότες για τον εργαζόμενο εφάπαξ. Περιλαμβάνει το ωράριο απασχόλησης και πρέπει ο εργαζόμενος να το έχει μαζί του. Μόνο για αύριο οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην εργασία τους με απλή δήλωση αλλά θα πρέπει να φύγουν με το ειδικό έντυπο.

Για τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες θα συμπληρώνουν βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο και το λόγο μετακίνησης. 

Οπως είπαν τα κυβερνητικά στελέχη, από τη Δευτέρα δεν λειτουργούν παιδικές χαρές, χώροι εξωτερικοί άθλησης, μαρίνες, πάρκα και άλση.  Τα Μέσα Μεταφοράς θα λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό. Ιδιωτικής κίνησης οχήματα κυκλοφορούν για τους παραπάνω λόγους και μόνο με οδηγό και επιβάτη.

Τα δυο έντυπα και όλες οι πληροφορίες θα είναι αναρτημένες αργότερα στο www.forma.gov.gr

Στο έντυπο Β που θα πρέπει να εκδίδεται σε κάθε μετακίνηση υπάρχουν έξι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μετακινηθεί ο πολίτης.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την φόρμα, χειρόγραφη δήλωση, ή με ένα SMS στον αριθμό 13033. Στο τελευταίο γράφεται μια από τις έξι επιλογές μετακίνησης και μετά από ένα κενό το ονοματεπώνυμο. Το SMS είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ τα μέτρα θα ελέγχονται με drones. Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος διόδια και όσοι συλλαμβάνονται πέρα από το πρόστιμο θα υποχρεώνονται σε αντιστροφή πορείας. 

Να σημειωθεί ότι όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις ανθρώπων που έπρεπε να είναι σε καραντίνα αλλά βρέθηκαν εκτός ή πέριξ της εστίας τους. Τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και σχηματίστηκε δικογραφία. 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Μαρτίου, 2020 19:21

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV