Απέκρυψαν το πρώτο κρούσμα πολυομελίτιδας σε 15 χρόνια, επειδή εντοπίστηκε σε “λαθρομετανάστη” στον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 13 Απριλίου, 2011 09:46

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr “Ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 15 περίπου χρόνια εμφανίστηκε στην χώρα μας, πριν από λίγους μήνες. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Έβρου και ο ασθενής, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν λαθρομετανάστης. Το κρούσμα πολιομυελίτιδας που στον Δυτικό κόσμο έχει περίπου εξαφανιστεί ανησύχησε το υπουργείο Υγείας και η υπόθεση κρατήθηκε μυστική για να μην δημιουργήσει αναστάτωση. Κρατήθηκε όμως μυστική και για έναν επιπλέον λόγο, για να μην επιδεινώσει το κλίμα ξενοφοβίας που αρχίζει να δημιουργείται σε ορισμένα κοινωνικά στρώματα λόγω της οικονομικής κρίσης.


Είναι γνωστό ότι η έξαρση της πολιομυελίτιδας σχετίζεται με κακές συνθήκες υγιεινής και πλήττει συνήθως τις υπανάπτυκτες χώρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το περιστατικό αυτό στον Έβρο φαίνεται ότι ήταν μεμονωμένο, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες αντέδρασαν αποτελεσματικά και δεν διαπιστώθηκε κι άλλο κρούσμα.”

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι διασταυρωμένη οι παραπάνω πληροφορίες, γεγονός είναι πάντως, ότι το Μάρτιο το Έθνος είχε αναφερθεί σε “Επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες, όπως τη φυματίωση, την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα Β και το AIDS, που έχουν ξεχαστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν στην Ευρώπη, και την απειλούν εκ νέου από τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων”.

Το «καμπανάκι» χτύπησε τότε η πρόεδρος του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τ. Κρεμαστινού, από τον ακριτικό Εβρο, όπου συμμετείχε στις επισκέψεις των υπουργών Υγείας Ελλάδας και Βουλγαρίας σε χώρους κράτησης λαθρομεταναστών.

Ο Α. Λοβέρδος, από την πλευρά του, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, καλώντας τόσο τη γειτονική Τουρκία όσο και την Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της και το υγειονομικό βάρος της λαθρομετανάστευσης προς το ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η Ελλάδα δεν είναι ένας χώρος για να αδειάζει κανείς τα προβλήματα υγείας που έχει από την παράνομη μετανάστευση», επεσήμανε και προανήγγειλε πως θα «σήκωνε πολύ ψηλά» το θέμα μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Στ. Κονσταντίνοφ, στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας, στις 3 Απριλίου στη Βουδαπέστη, καλώντας την Ευρώπη των 27 να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

«Δεν φταίμε εμείς να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα υγείας, δεν φταίμε εμείς που είμαστε το σύνορο της Ευρώπης. Μια σειρά απ’ αυτό τον κόσμο θέλει να πάει σε άλλες χώρες και την πληρώνει η Ελλάδα», τόνισε, ενώ παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στην κοινή περιοδεία στον Έβρο.

Πηγές: iefimerida.gr, Έθνος


Συντάκτης Νewsroom 13 Απριλίου, 2011 09:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV