Αντιπυρική περίοδος στον Έβρο: Οι παρεμβάσεις πολιτών καθοριστικές για τις πυρκαγιές

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Μαΐου, 2021 18:12

Αντιπυρική περίοδος στον Έβρο: Οι παρεμβάσεις πολιτών καθοριστικές για τις πυρκαγιές

Ξεκίνησε ήδη από την 1η Μάϊου 2021 η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2021 με το καλοκαίρι και τις φωτιές να είναι προ των πυλών

Ήδη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου συνεδρίασε με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

Δυστυχώς την προηγούμενη χρονιά ο νομός διένυσε μια πολύ δύσκολη περίοδο που στιγμάτισε την περιοχή με πολλές απανωτές πυρκαγιές. Ο Έβρος και μέτρησε πολλές δασικές πυρκαγιές με μεγάλο κόστος: 26.000 στρέμματα καμμένα με τα 16.000 από αυτά να είναι δασικές εκτάσεις.


Βασική στόχευση παραμένει να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ τόνισε την οργάνωση και οικονομική στήριξη των εθελοντών και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για καλύτερη οργάνωση και συντονισμό τους στην αποτροπή και κατάσβεση πυρκαγιών. Ο συντονισμός, η παροχή μέσων και η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών είναι έργο που βαραίνει την Περιφέρεια πάντα ακολουθώντας το έργο της Πυροσβεστικής και ιδανικό θα ήταν η προστασία και επαγρύπνηση να είναι αυξημένη όταν ο δείκτης επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυξημένος και να απαγορεύεται η διέλευση σε περιοχές που χρήζουν περαιτέρω προσοχής όπως το Δάσος της Δαδιάς (το οποίο επίσης επλήγη από τις περσινές πυρκαγιές).

“Ανθρώπινο χέρι” η αιτία για την έναρξη πολλών πυρκαγιών πέρσι στον Έβρο αλλά και για τον εντοπισμό και την κατάσβεσή τους

Ακόμη ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι μεγάλη σημασία έχε. να ενισχυθεί η επιτήρηση και το πόσο σημαντικό είναι που έχει παγιωθεί στην συνείδηση των πολιτών το ότι όλοι αποτελούν την πολιτική προστασία και αναφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό πιθανής πυρκαγιάς καθώς αυτό “μας έσωσε πέρσι σε πολλές περιπτώσεις“, με τους πολίτες να εντοπίζουν πολλές από τις πυρκαγιές και να τηλεφωνούν στις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα μίλησε και για τις περιπολίες που πρέπει να υπάρχουν καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το αίτιο μιας πυρκαγιάς είναι ο εμπρησμός, όπως και πέρσι στον νομό, με κάποιες από αυτές να γίνονται από αμέλεια ενώ σε κάποιες άλλες δεν εντοπίστηκε ο αίτιος. Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε σε αρκετές περιπτώσεις την περσινή περίοδο που εντοπίστηκε ως αίτιο ο εμπρησμός, σε κάποιες από αμέλεια, κάποιες πιθανόν από μη νόμιμους μετανάστες, ενώ αναφέρθηκε και περίπτωση με τον υπαίτιο να ισχυρίζεται ότι κίνητρό του ήταν “οι δασικοί χάρτες”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου έκλεισε απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν αν εντοπίσουν καπνό η πιθανή πυρκαγιά τηλεφωνώντας στις αρμόδιες αρχές.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Μαΐου, 2021 18:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV