Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι 710 ευρώ η επιδότηση

Συντάκτης Νewsroom 20 Ιουνίου, 2022 10:57

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι 710 ευρώ η επιδότηση

Αύριο, Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και την Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να ανακοινώνουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού». Θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.


«Χτίζουμε δίκτυ προστασίας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Εξοικονομώ», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι αύριο, Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2».

«Όσοι δεν επιλεγούν αρχικά παραμένουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να συμμετάσχουν», σημείωσε.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σταδιακά στην υπηρεσία allazosyskevi.gov.gr, με βάση τον ΑΦΜ των πολιτών.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν.

Όσοι δικαιούνται την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Με αυτό το πρόγραμμα αναμένεται η κατανάλωση ανά νοικοκυριό να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται μόνο με την χρήση του κωδικού TAXIS και τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης ενώ δικαιούχοι είναι όλοι και όσοι έχουν κύριες αλλά και μη κύριες κατοικίες.

Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σύστημα μοριοδότησης με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες ΑμεΑ να έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Το ενεργειακό κέρδος από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών υπολογίζεται σε 209.000 μεγαβατόρες το χρόνο, ποσότητα ενέργειας που, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, είναι ίση με αυτήν που καταναλώνει συνολικά μια πόλη 100.000 κατοίκων.

Μιλώντας για την αλλαγή των παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος

Σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι:

«Τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα τη βλέπετε μέχρι να την καταργήσουμε την 1η Ιουλίου. Από τον Ιούλιο και μετά οι νέοι λογαριασμοί θα είναι ακόμη πιο μειωμένοι. Σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, οι πολίτες θα έχουν λογαριασμούς χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, και πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς».

Με τη σειρά τους ο κ. Γιάννης Τσακίρης και η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασαν τη διαδικασία υποβολή αιτήσεων.


Συντάκτης Νewsroom 20 Ιουνίου, 2022 10:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV