Αντιδρούν οι μηχανικοί: Αύριο η πανελλαδική συμβολική κατάληψη των γραφείων ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 12:41

Όχι στην κατάργηση του κώδικα αμοιβών


που διασφαλίζει το Δημόσιο Συμφέρων και την Οικονομία

Την Τετάρτη 2-2-2011, από τις 10:00 ως τις 13:00, το ΤΕΕ οργανώνει την συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ Πανελλαδικά

Μετά την Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων και του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, επαναβεβαιώθηκε η πάγια θέση του ΤΕΕ για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών.

Ο Κώδικας είναι το μόνο ουσιαστικό μέσο διασφάλισης του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, ενώ εξασφαλίζει τον πολίτη ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών και ως προς την οικονομία της κατασκευής.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει προς την Πολιτεία, ότι η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών θα βλάψει το Δημόσιο Συμφέρον, για το οποίο οφείλει να μεριμνά. Στα πλαίσια του ρόλου του ΤΕΕ, διατυπώνονται προτάσεις για την μείωση και τον έλεγχο των επιπτώσεων, εφ’ όσον η Πολιτεία επιμένει στην άποψή της.

Οι προτάσεις αυτές είναι:

  • Ύπαρξη μηχανισμού ουσιαστικού ελέγχου και αποτροπή του αθέμιτου ανταγωνισμού
  • Θεσμοθέτηση φορέα Μητρώου Διαβάθμισης και Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων
  • Θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και η λειτουργία του από το ΤΕΕ
  • Διατήρηση του συστήματος πληρωμών όπως είναι οργανωμένο σήμερα.

Το ΤΕΕ θεωρεί ότι η Πολιτεία θα λάβει υπόψη τον τεκμηριωμένο λόγο του για την διαμόρφωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα, πρέπει να τονισθούν οι πολλαπλές αντιφατικότητες και τα προβλήματα που επηρεάζουν τους μηχανικούς και ναρκοθετούν τις αναπτυξιακές διαδικασίες που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέτοια προβλήματα είναι:

–       Η επιχειρούμενη αλλαγή στην διαδικασία παραγωγής Δημοσίων Έργων που θα επιφέρει πρόσθετες καθυστερήσεις στην ωρίμανσή τους, γεγονός που μειώνει την προβληματική εμβέλεια του κουτσουρεμένου ΠΔΘ.

–       Οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κατά την εφαρμογή των απαιτήσεων του Καλλικρατικού εγχειρήματος.

–       Θεσμικές Παρεμβάσεις, όπως της περίπτωσης του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, που επιφέρει αλλαγές σε ζητήματα δόμησης των κατασκευών, με επιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη σταθμιστεί.

Οι μηχανικοί θεωρούν ότι η Πολιτεία έχει μια πρόσθετη δυσμενή συμπεριφορά καθώς το επίτευγμα του Ταμείου τους, που δομήθηκε με την δίκαιη εισφορά όλων των μηχανικών, απαξιώνεται και μειώνει τις παροχές προς τα μέλη του. Οι δυσλειτουργίες με την ανυπαρξία ελεγκτών – γιατρών, με την ταλαιπωρία των συναδέλφων που καλούνται να καταβάλουν δυσβάσταχτες εισφορές για ελάχιστες παροχές, ωθούν τους Μηχανικούς να διαμαρτυρηθούν έντονα ώστε να κατανοήσει η Πολιτεία ότι οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.

Την Τετάρτη 2-2-2011, από τις 10:00 ως τις 13:00, το ΤΕΕ οργανώνει την συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ Πανελλαδικά, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του ταμείου ως προς τις παροχές και ως προς την οργάνωσή του, διαδηλώνοντας για το σύνολο των προβλημάτων που αναφέρθηκαν.

Το ΤΕΕ-Θράκης, καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς σε συγκέντρωση, στα γραφεία του ΤΕΕ στην Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη στις 10:00 η ώρα.

Το ανώτατο όργανο του ΤΕΕ, η Αντιπροσωπεία, θα συνεδριάσει το Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6/2/2011, στην Αθήνα, για τη συζήτηση όλων των θεμάτων που αναφέρθηκαν.

Τέλος, το ΤΕΕ-Θράκης, θα οργανώσει διαδικασίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης, για τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία θα έχουν αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της δημόσιας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ-Θράκης  – Τηλ: 25310 35313-14


Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 12:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV