Αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Σχολείων ΑΜΘ με αφορμή την εγκύκλιο για την εποχική γρίπη

Συντάκτης Νewsroom 10 Φεβρουαρίου, 2020 09:47

Αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Σχολείων ΑΜΘ με αφορμή την εγκύκλιο για την εποχική γρίπη

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Σχολείων Αν. Μακ.-Θράκης έφερε εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας η οποία απεστάλη στα σχολεία με αφορμή την έξαρση της εποχικής γρίπης.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων χαρακτηρίζει την εγκύκλιο “εκτός πραγματικότητας” τονίζοντας παράλληλα πως ” έξαρση της γρίπης βρίσκει την σχολική κοινότητα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και εκτεθειμένη”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Σχολείων Αν. Μακ.-Θράκης:


Η έξαρση της γρίπης βρίσκει την σχολική κοινότητα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και εκτεθειμένη! Ήδη κάποια σχολεία στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κλείνουν, πολλοί μαθητές μετρούν απουσίες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Σχολείων Αν. Μακ.-Θράκης  θεωρούμε ότι εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας μας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά υποχρέωση της πολιτείας!

Η εγκύκλιος του Υπουργείου είναι μακριά από την πραγματικότητα της σχολικής ζωής σήμερα.

  • Πόσα σχολεία σήμερα διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα);
  • πόσα σχολεία διαθέτουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας;
  • πόσα σχολεία έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν, όταν δεν φθάνουν οι αίθουσες για μάθημα ή για ειδική αγωγή;
  • οι συμπτύξεις τμημάτων και η δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές δεν ευνοεί την εξάπλωση της γρίπης;

Επειδή το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους και οδηγίες για τα «μάτια του κόσμου» ως Ομοσπονδία διεκδικούμε:

  1. Άμεση κρατική χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
  2. Μόνιμο, επαρκές και πλήρης ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά την διάρκεια λειτουργίας τους.
  3. Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  4. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  5. Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
  6. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα».

Συντάκτης Νewsroom 10 Φεβρουαρίου, 2020 09:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV