Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις και αδήλωτα τετραγωνικά

Συντάκτης Νewsroom 24 Αυγούστου, 2020 09:50

Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις και αδήλωτα τετραγωνικά

Αντιμέτωποι με το χρόνο βρίσκονται πλέον πάνω από 400.000 φορολογούμενοι που κρατούν ακόμα αποστάσεις ασφαλείας από το Taxisnet και δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δήμους.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Αυγούστου κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Μόνο όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.


Καμία νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καλώντας τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Όμως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Έξτρα φόρος για 4 στους 10 φορολογούμενους
Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 6 εκατ. δηλώσεις και απομένουν περισσότερες από 400.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:

Σχεδόν το 36% των φορολογούμενων πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν αγγίζει τα 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που πήραν την κρυάδα από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου να έχουν πληρώσει τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Όσοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου μέχρι την ίδια ημερομηνία θα έχουν έκπτωση 2%. Για όσους δυσκολεύονται στην αποπληρωμή του εκκαθαριστικού υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης που προσφέρει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο αλλά και η πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών με τις τράπεζες να προσφέρουν έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Μόνο το 12,4% των φορολογούμενων έχει επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 323 ευρώ.
Για το 51,7% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.
Αδήλωτα τετραγωνικά
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αποκαλύπτοντας πάνω από 20 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία λίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις στοιχείων εμβαδού ακινήτων, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp. gr/). Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ειδικά όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Η χρέωση
Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

α) απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης,

β) υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Αυξημένος ΕΝΦΙΑ
Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διόρθωσαν ή θα διορθώσουν έως την 31η Αυγούστου, τα «λειψά» τετραγωνικά των ακινήτων τους. Με την υποβολή των διορθώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της εφορίας. Αμέσως μετά τη διόρθωση του Ε9 η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί επί των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων και εφόσον είναι μεγαλύτερα, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά. Η αναδρομικότητα, υπολογίζεται από το 2015 και για τα έτη για τα οποία, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονταν σε λιγότερα τετραγωνικά.


Συντάκτης Νewsroom 24 Αυγούστου, 2020 09:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV