Ανεβαίνουν στο myAADE.gov.gr τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021

Συντάκτης Νewsroom 20 Σεπτεμβρίου, 2021 09:16

Ανεβαίνουν στο myAADE.gov.gr τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021

Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν (εκτός απροόπτου) τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021 στη σελίδα myAADE.gov.gr, και πλέον οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν για το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021 πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα:

1)Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE εδώ.


2)Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

3)Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

4)Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

5)Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.

6)Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές προκειμένου να δουν κατευθείαν την Ταυτότητα οφειλής.

Στην πλατφόρμα πληροφόρησης για τις Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές

Από την πλατφόρμα αυτή μπορείτε:

-να ενημερωθείτε για τις οφειλές σας σε ρύθμιση και εκτός ρύθμισης

-να ενημερωθείτε για τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζών και για τις επιστροφές φόρων που αναμένεται να κατατεθούν στον Τραπεζικό σας Λογαριασμό ή να συμψηφιστούν με φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές σας

-να πληρώσετε φορολογικές οφειλές σας με τραπεζική κάρτα

-να ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Πληρωμή δόσεων

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά έως το τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να πληρωθούν οι υπόλοιπες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη πρώτη δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η τελική απόφαση θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα.

Τα εκκαθαριστικά

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αναμένεται να δουν αλλαγές στο φόρο σε σχέση με πέρυσι, εφόσον δεν υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Αντίθετα, αναμένεται να είναι αρκετοί όσοι θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις οι οποίες ξεκινούν από το 50% του φόρου και φτάνει ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή, ανάλογα με τα συνολικά εισοδήματα του ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα:

– του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος,

– όλων των ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και

– του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς του τεκμηρίου, όπου αυτή εφαρμόζεται.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,

β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

Πυρόπληκτοι

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που εντάσσονται στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, καθώς έχουν κριθεί πυρόπληκτες μετά τις φετινές πυρκαγιές.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι:

– Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

– Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

– Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


Συντάκτης Νewsroom 20 Σεπτεμβρίου, 2021 09:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV