Ανακοίνωση της παράταξης Τόπος Να Ζω για το ΚΥΤ Φυλακίου

Συντάκτης Νewsroom 4 Ιανουαρίου, 2021 17:47

Ανακοίνωση της παράταξης Τόπος Να Ζω για το ΚΥΤ Φυλακίου

Ούτε χρόνος δεν πέρασε από τη συνοριακή κρίση των Καστανεών. Ούτε χρόνος δεν πέρασε από τον μήνα Μάρτιο του 2020, που σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, αλλά ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στον Δήμο Ορεστιάδας, για να υπογραμμίσουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όπως δήλωναν, την ανάγκη χάραξης ενιαίας μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής στρατηγικής για το μεταναστευτικό και ισοδύναμης ανακατανομής του βάρους του μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και για να αναδείξουν την ανάγκη θωράκισης του Έβρου και ενδυνάμωσης του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων του.    

Κι όμως, 10 μόλις μήνες μετά οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι διαψεύδουν όσα υποσχέθηκαν. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημοσίευσε στις 29 Δεκεμβρίου πρόσκληση υλοποίησης δομής φιλοξενίας μεταναστών, σε επέκταση των ήδη υφιστάμενων Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Φυλακίου, σε κραυγαλέα αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες έως σήμερα ρητές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων ότι “δεν θα γίνει κανένα κέντρο κράτησης στη Θράκη”.


Στη  μεθόδευση αυτή κάλυψη παρείχε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος καθησύχαζε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, ισχυριζόμενος ότι το θέμα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο και τους επιδέξιους χειρισμούς του. Αποτράπηκαν έτσι οποιεσδήποτε αντιδράσεις, κινητοποιήσεις, εκφράσεις αντίθετων απόψεων από τοπικούς θεσμικούς φορείς, οι οποίες θα δήλωναν την αδιαπραγμάτευτη αντίρρηση όλης της τοπικής κοινωνίας σε μια τέτοια προοπτική. Και είναι γεγονός δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι ως Δήμαρχος του Δήμου Ορεστιάδας είχε ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τις προθέσεις της και ας επιδίδεται σήμερα στα συνήθη επικοινωνιακά του τεχνάσματα.

Δεν δεχόμαστε να μας φέρνετε και πάλι αντιμέτωπους με το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα. Εμάς, που στην πλειοψηφία μας έχουμε ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση, εμάς, που η ζωή μας «πάνω στη συνοριακή γραμμή» αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση του ότι πολύ εύκολα μπορεί και να τις ξαναζήσουμε, εμάς, που μόλις πρόσφατα πληγήκαμε από τη συνοριακή κρίση στις Καστανιές, εμάς, που πληττόμαστε εδώ και δεκαετίες από την περιθωριοποίησή μας ως παραμεθόριας επαρχίας, από τον άνισο ανταγωνισμό των εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης γειτονικών αγορών, από την αποβιομηχάνιση, την αποψίλωση κυβερνητικών δομών, την υπανάπτυξη, την εγκατάλειψη, την πληθυσμιακή κατάρρευση. 

Αρνούμαστε να συναινέσουμε σε μια κίνηση αντίδρασης και όχι προσχεδιασμένης πολιτικής, μια κίνηση που θα διαχειριστεί με ευκαιριακό και αποσπασματικό και πάλι τρόπο το μεταναστευτικό πρόβλημα, ασχολούμενη μόνο με το πού θα στεγαστούν προσωρινά οι άνθρωποι αυτοί, ταυτόχρονα όμως θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή της τοπικής μας κοινωνίας, προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας και φόβου και καλλιεργώντας διχασμό και ξενοφοβικές συμπεριφορές. 

Η μη δίκαια κατανομή του μεταναστευτικού βάρους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μη αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που καθορίζει ως υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου το πρώτο κράτος μέλος εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαχρονική απουσία θεσμικής εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι ανεπάρκειες και τα προβλήματα του συστήματος υποδοχής δεν αντιμετωπίζονται με τον εγκλεισμό 1.500 ανθρώπων σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ενώνουμε τις φωνές μας με την τοπική κοινωνία που ζητά την άμεση ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης. 


Συντάκτης Νewsroom 4 Ιανουαρίου, 2021 17:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV