Ανακοίνωση για την διακίνηση λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού από το Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 10 Ιανουαρίου, 2014 11:51

Ανακοίνωση για την διακίνηση λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού από το Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ Ορεστιάδας

Διακίνηση λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Λόγω της έναρξης της νέας εαρινής καλλιεργητικής περιόδου (περίοδος κινητικότητας αγροτικών εφοδίων), θέλουμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες τα εξής:

Σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ισχύει η αρχή της ελεύθερης διακίνησης, μεταξύ των κρατών μελών, για όλα τα προϊόντα. Στην περίπτωση όμως των λιπασμάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού οποιασδήποτε προέλευσης, επειδή τα προϊόντα αυτά άπτονται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ισχύουν όροι και προϋποθέσεις για τη διακίνησή τους που διέπονται από την εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα:

1)   Η ενδοκοινοτική απόκτηση, αλλά και η εισαγωγή από Τρίτες Χώρες, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού με σκοπό την εμπορία τους, επιτρέπεται μόνο από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν και τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει η εθνική νομοθεσία.

2)   Η διασυνοριακή εμπορία λιπασμάτων & πολλαπλασιαστικού υλικού στη χώρα μας από φυσικά ή νομικά πρόσωπα μόνιμα εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέπεται από την ΚΥΑ. 196033/2011 (ΦΕΚ 51Β΄/12) «Διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών στην Ελληνική επικράτεια στον τομέα εισροών φυτικής παραγωγής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του 3844/2010 (ΦΕΚ 63/Α)» . Ο ενδιαφερόμενος για να μπορεί να ασκεί την εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού & λιπασμάτων διασυνοριακά, πρέπει να έχει υποβάλει έγγραφη δήλωση και να έχει λάβει σχετική βεβαίωση από το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τα υποδείγματα των παραρτημάτων της ΚΥΑ.

3)   Στην περίπτωση του πολλαπλασιαστικού υλικού φυτών μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρά, ψυχανθή, ελαιούχα, κλωστικά κ.λ.π.) δεν επιτρέπεται η ενδοκοινοτική απόκτηση ή η εισαγωγή του από Τρίτες Χώρες (από νομικά ή φυσικά πρόσωπα  π.χ. αγρότες κ.λ.π.) για ιδία χρήση, παρά μόνο για δοκιμαστική καλλιέργεια ή για πειραματισμό και αυτό μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4)   Στην περίπτωση των λιπασμάτων «ΕΚ», οι αγρότες μπορούν να προμηθεύονται  «Λίπασμα ΕΚ» από Κράτη Μέλη της Ε.Ε., μόνο για ιδία χρήση .Είναι όμως υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής τους (κατά την άφιξη του προϊόντος) και να ελέγχονται ως προς τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του λιπάσματος βάσει της νομοθεσίας και την αναγκαιότητα της χρήσης του.

Σε κάθε περίπτωση σχετική με τα παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν περεταίρω πληροφορίες και διευκρινήσεις από την υπηρεσία μας καλώντας στα τηλέφωνα 25520-81783 και 81784 (Υπεύθυνοι Γεωπόνοι:Λ.Λυμπερούδη,Π.Μουζαίδης, Δ.Τσίλια,Θ.Μανουσίδης,).

Γίνεται σαφές ότι η μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις.


Συντάκτης Νewsroom 10 Ιανουαρίου, 2014 11:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV