Αναθεωρείται η απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Συντάκτης Νewsroom 16 Νοεμβρίου, 2010 11:03

Απάντηση  σε αναφορά που είχε καταθέσει η Βουλευτής Έβρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ . , Ελένη Τσιαούση, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη στην απάντησή της αναφέρει: «Ανταποκρινόμενο στα πολλαπλά αιτήματα για αναπροσαρμογή προς τα επάνω των ορίων ισχύος ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναθεωρεί την προηγούμενη απόφαση του για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, πριν αυτή τεθεί σε ισχύ.

Με τη νέα απόφαση αυξάνονται κάποια από τα όρια ισχύος και απελευθερώνονται κάποια άλλα ενώ, παράλληλα, τροποποιείται η διαδικασία αναστολής έτσι ώστε η ενδεχόμενη ενεργοποίηση της να βασίζεται σε απόλυτα αντικειμενικά και μετρήσιμα στοιχεία και να μην καταλαμβάνει έργα που η διαδικασία αδειοδότησης τους έχει ωριμάσει ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα, το όριο ισχύος των μικρών υδροηλεκτρικών για το 2014 αυξάνεται από τα 250 στα 300 MW. Τα φωτοβολταϊκά έργα του Ειδικού Προγράμματος για τις Στέγες και τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμική ενέργεια δεν υπόκεινται πλέον σε διαδικασία αναστολής. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι τα έργα αυτά έχουν σημαντική προτεραιότητα στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και αυξάνεται, εμμέσως, το όριο ισχύος των φωτοβολταϊκών και των γεωθερμικών σταθμών στους χρονικούς ορίζοντες 2014 και 2020.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας αναστολής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει δυνητική και όχι υποχρεωτική, βασίζεται πλέον στο απόλυτα αντικειμενικό και μετρήσιμο στοιχείο της συνολικής ισχύος των υπογεγραμμένων από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό στέλνεται ένα καθαρό μήνυμα στην αγορά ότι η όποια αναστολή αδειοδότησης δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί επενδυτικό κίνδυνο, αφού είναι απόλυτα προβλέψιμη και δεν θέτει σε αμφιβολία έργα που έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής ή δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, στην περίπτωση των εξαιρέσεων».

 


Συντάκτης Νewsroom 16 Νοεμβρίου, 2010 11:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV