Αναβίωση εθίμου του Τρύφωνα στα Δίκαια Τριγώνου

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιανουαρίου, 2020 10:29

Αναβίωση εθίμου του Τρύφωνα στα Δίκαια Τριγώνου

Αναβιώνει για μία ακόμη χρονιά μέ διήμερες εκδηλώσεις, τό έθιμο τού Τρύφωνα προστάτη τών αμπελουργών, τήν Παρασκευή 31- 01 και το Σάββατο 01-02-2020 στά Δίκαια Τριγώνου.
Τήν Παρασκευή τό βράδυ θά γίνει τό άναμμα τής φωτιάς στόν χώρο πού βρίσκεται το εκκλησάκι τού Αγίου Τρύφωνα στά αμπέλια, και στήν συνέχεια θά ακολουθήσει γλέντι μέ παραδοσιακούς χορούς, με ψήσιμο καί μπόλικο κρασί.
Τό Σάββατο μετά την Θεία λειτουργία στήν Εκκλησία τού Αγίου Δημητρίου Δικαίων, όλοι θα ανηφορίσουν καί πάλι στά αμπέλια για να πραγματοποιηθεί η τελετή τού κλαδέματος του αμπελιού.
Στήν συνέχεια θα χορέψουν χορευτικά συγκροτήματα, αλλά καί χορός καί δωρεάν κρασί για όλο τον κόσμο στήν πλατεία του χωριού.
Σύμφωνα μέ τήν παράδοση η αδερφή του αγίου Τρύφωνα συνάντησε στο δρόμο την Παναγία, που κρατούσε στην αγκαλιά της τον Χριστό, σαράντα ημερών μωρό. Αφού την χαιρέτησε, η Παναγία τόνισε το ατύχημα που θα συνέβαινε στον αδερφό της ,ότι, δηλαδή, θα ’κόβε τη μύτη του την ώρα που θα ’κλάδευε το αμπέλι.
Γι’αυτό της σύστησε να πάει γρήγορα στο χωράφι , αφού πρώτα κάψει δέρμα από το παπούτσι της, και τη στάχτη να τη χρησιμοποιήσει ως γιατροσόφι στην πληγή. Έτσι κι έγινε . Η αδερφή του τρέχει γρήγορα στο αμπέλι τους και βρίσκει τον Τρύφωνα να κλαδεύει το αμπέλι, σώος.
Του αναφέρει το περιστατικό της συνάντησις της με την Παναγία, αλλά αυτός της απαντά πως ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και μάλιστα το κλάδεμα. Και τότε ξαφνικά κόβει τη μύτη του. Αμέσως η αδερφή του τοποθετεί το γιατροσόφι, που είχε ήδη ετοιμάσει, κι έτσι η μύτη του θεραπεύτηκε.


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιανουαρίου, 2020 10:29

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV