Ακόμη απλήρωτοι παραμένουν οι καλλιεργητές ηλιόσπορου στον Έβρο!!!

Συντάκτης Νewsroom 4 Νοεμβρίου, 2011 10:06

 


Σοβαρό πρόβλημα στους αγρότες του νομού μας και έμφραγμα στην τοπική οικονομία  δημιουργούν  οι βιομήχανοι βιοντίζελ ,   που παραβιάζοντας τα συμβόλαια που υπέγραψαν,   αρνούνται να πληρώσουν τους καλλιεργητές ηλιόσπορου, που εδώ και δυο μήνες  τους παρέδωσαν την παραγωγή τους.

Μέχρι σήμερα  μόλις ένα μικρό μέρος των καλλιεργητών έχει πληρωθεί το 30% των χρημάτων, αν και οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί για το σύνολο της παραγωγής ήδη από το Σεπτέμβρη.

Στον Έβρο, καλλιεργήθηκαν περίπου 120.000 στρέμματα με ηλιόσπορο. Φέτος η παραγωγή ανά στρέμμα ήταν χαμηλή, μόλις 150-200 κιλά, εξαιτίας της ανομβρίας. Η τιμή πώλησης της παραγωγής έχει οριστεί στα 42,5 λεπτά το κιλό.

Ο Σταμάτης Γκατζίδης, Αχτιδική Επιτροπή Β. Έβρου, σε σχετική συνέντευξη τύπου για το ζήτημα των απλήρωτων αγροτών

Επιπρόσθετα οι βιομήχανοι, μέσω των τοπικών μεσαζόντων τους (ιδιωτών γεωπόνων και Ενώσεων) απειλούν ότι θα πληρώσουν μετά το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, διαδίδεται ότι, για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, δε θα υπογράψουν συμβόλαια με τους καλλιεργητές. Οι αγρότες, που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια καλαμποκιού εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και της εξευτελιστικά χαμηλής τιμής στο προϊόν, και με προτροπή των κυβερνήσεων, στράφηκαν στην καλλιέργεια του ηλιόσπορου για την παραγωγή βιοκαυσίμων, βλέπουν ότι και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, την απλήρωτη σοδειά και την ασυδοσία των βιομηχάνων.

Το ΚΚΕ  έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τους αγρότες πως δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι η συμβολαιική γεωργία θα έλυνε τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η κύρια αιτία που ξεκληρίζει από το χωράφι τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που θέλει να παραδώσει την αγροτοκτηνοτροφική οικονομία σε μια χούφτα πολυεθνικών και νεομεγαλοτσιφλικάδων βγάζοντας από τη μέση τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και η κυβέρνηση  με την στάση τους στην ουσία κάνουν πλάτες στα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή βιοντίζελ και τις επιδοτήσεις.

Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Έβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες δυναμικά – αγωνιστικά να απαιτήσουν    πληρωθούν  τώρα για σύνολο του ηλιόσπορου που παρέδωσαν και σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπέγραψαν

Τους καλεί ακόμα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα να εγκαταλείψουν τώρα το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ  και τ’ άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομο που με την πολιτική τους , τους οδήγησαν στην καταστροφή.

Αλλαγή πολιτικής

Η χώρα μπορεί να αποκτήσει αυτάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μπορεί να παράγει φτηνά και υγιεινά προϊόντα σε όφελος του λαού. Η κτηνοτροφία μπορεί ν’ αναπτυχθεί, το ίδιο και η σιτοκαλλιέργεια και τευτλοκαλλιέργεια και η βαμβακοκαλλιέργεια. Μια σειρά αγροτικές καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει

 

με τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΚΑΠ, με όρους «ελεύθερης αγοράς», με τους νόμους του κέρδους, σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων και με τους όρους του μνημονίου.

Όσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, και η αγροτιά και η εργατιά και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρίσκονται σε καθεστώς ανελέητης εκμετάλλευσης. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες εξαναγκάζονται να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές ή να βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη και να σαπίζει στις αποθήκες, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται μαζικά ομοειδή προϊόντα από άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία, ενώ τη γη της θα τη συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες – καπιταλιστές. Και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, αν δεν αλλάξει πολιτική.

Οσο ακολουθείται αυτή η πολιτική η αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα θα βρίσκονται στους άγρια εκμεταλλευόμενους και στους άμεσα θιγόμενους. Ότι και να προπαγανδίζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η ΕΕ και οι μηχανισμοί τους, η αλήθεια είναι μία: Η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ αυτό που έκανε μέχρι τώρα, ήταν να επιδεινώσει τη θέση των μικρομεσαίων αγροτών, να συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, να γιγαντώσει το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου και να ακριβοπληρώνουν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα τα λαϊκά στρώματα.

Η οριστική λύση που συμφέρει τους μικρομεσαίους αγρότες και συνολικά το λαό για τη διατροφή του, είναι οι ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας. Είναι η πάλη και η διεκδίκηση για έναν άλλο τρόπο παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει: Κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά.), προϊόντων άμεσης κατανάλωσης και της γης, ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού. Κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης. Παραγωγικός συνεταιρισμός για τη μικρή αγροτική παραγωγή που θα ενοποιεί τους μικροπαραγωγούς, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησής της και άμεσης σύνδεσής της με τη μεταποίηση. Δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων. Εδώ βρίσκεται η προοπτική του αγώνα της αγροτιάς και της κοινής πάλης με την εργατιά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Ορεστιάδα 3/11/2011



Συντάκτης Νewsroom 4 Νοεμβρίου, 2011 10:06

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV