Αδυναμία Ελλάδας να συνεργαστεί με Ευρώπη και ΜΚΟ καταγγέλλει η Frontex

Συντάκτης Νewsroom 17 Νοεμβρίου, 2011 08:51

Αδυναμία Ελλάδας να συνεργαστεί με Ευρώπη και ΜΚΟ καταγγέλλει η Frontex


Την ανεμπόδιστη ροή μεταναστών μέσω Έβρου αναφέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ως αιτία διακοπής της συνεργασίας τους με την Ελλάδα, ενώ τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας κέντρων κράτησης.


Τριγμούς στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Frontex απειλεί να προκαλέσει η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Επικρίσεις  Frontex

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, Χιλ Αρίας Φερνάντες, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζονται απρόθυμα να μετάσχουν στις επιχειρήσεις της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαιτίας της αποτυχίας της Ελλάδας να προχωρήσει στη χωροθέτηση νέων κέντρων κράτησης.

Όπως εξηγεί, η ανυπαρξία τέτοιων κέντρων υποχρεώνει τις αρχές να κρατούν τους παράνομους μετανάστες μόλις λίγες ημέρες πριν τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην ενδοχώρα. Έτσι, το ταξίδι προς τη Δύση γίνεται ανώδυνο και η Ελλάδα ιδανική χώρα – πέρασμα για παράνομη είσοδο στη Βόρεια Ευρώπη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στα ελληνικά κέντρα κράτησης «ανεπίτρεπτη» εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης των κρατουμένων και εξέφρασε έκπληξη για το ότι ενώ υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πρόθυμες να συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών, αυτό δεν συμβαίνει, εξαιτίας της αδυναμίας του ελληνικού κράτους να συνεργαστεί μαζί τους.

Ο γάιδαρος τον πετεινό…

Ο κύριος Fernandez ας θυμηθεί ποιον τρόπο επέλεξε τότε η ισπανική κυβέρνηση το 2005 για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης, όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες ‘εφοδιάστηκαν’ από την κυβέρνηση με άδειες εργασίας, ανοίγοντας τους έτσι τις πύλες προς την Ευρώπη. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών εκείνης της εποχής, Jose Antonio Alonso, είχε απαντήσει στους επικριτές του, ότι η Ισπανία είναι κυρίαρχο κράτος και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, που οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να σεβαστούν.

Όσο για τους λοιπούς Ευρωπαίους, δεν θα σχολιάσουμε, θα αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν για την θερμή  υποδοχή των παράνομων μεταναστών σε χώρες που μας επικρίνουν.

Σόλινγκεν, Γερμανία, 29.05.1993

Πηγές: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, BBC News

Επιμέλεια: Πόπη Κουρτίδη


Συντάκτης Νewsroom 17 Νοεμβρίου, 2011 08:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV