Έρμαιο κυβερνητικών αποφάσεων η καταπολέμηση των κουνουπιών στον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 6 Μαΐου, 2021 16:04

Έρμαιο κυβερνητικών αποφάσεων η καταπολέμηση των κουνουπιών στον Έβρο

Συνεχίζονται από χθες Τετάρτη, οι δράσεις αντιμετώπισης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντονότερα στην περιοχή του Έβρου, μετά την μικρή ανάπαυλα των γιορτών.

Στόχος παραμένει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στην παρέβρια ζώνη. Στην “μάχη με τα κουνούπια” για φέτος υπάρχουν εφτά συνεργεία που επιχειρούν από εδάφους με στόχο αρχικά να μειωθούν οι εστίες των προνυμφών ενώ από τον Φεβρουάριο έχει ζητηθεί από το Υπουργείο ειδική άδεια για δράσεις ακμαιοκτονίας προκειμένου να “χτυπηθούν” τα κουνούπια-διαβιβαστές που είναι υπεύθυνα για την μεταφορά ασθενειών και την διασπορά τους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ακμαιοκτονία αποτελεί το κυριότερο “όπλο” ακόμα η άδεια δεν έχει δοθεί, παρά την παρέμβαση του Περιφερειάρχη με σχετικές ενέργειες. Την ίδια άδεια αναμένουν και άλλες περιφέρειες, ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στον Έβρο λόγω της περιοχής, και φυσικά λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, καθώς πρώτον στην τουρκική πλευρά του ποταμού υπάρχουν ορυζώνες και επίσης οι τακτικές αντιμετώπισης των κουνουπιών της γείτονας είναι διαφορετικές σε σχέση με την Ελλάδα, παρότι η ελληνική πλευρά είχε προτείνει στο παρελθόν την ταυτόχρονη αντιμετώπιση στο παρελθόν.


Παρόλα αυτά η Περιφέρεια συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις με τοποθέτηση παγίδων και ψεκασμούς με επίγεια συνεργεία σε περιοχές του νότιου και βόρειου τμήματος του νομού ενώ έχει προγραμματιστεί από πλευράς Διεύθυνσης Δημόσιας Υγεία, τα συνεργεία να αυξηθούν μέχρι να φτάσουν στα δέκα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς τόνισε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ σήμερα πως ο ίδιος έχει πιέσει ιδιαίτερα με διάφορα έγγραφα να δοθεί νωρίτερα φέτος η άδεια ακμαιοκτονίας από το Υπουργείο, καθώς πέρσι έφτασε στα τέλη Ιουλίου ενώ παράλληλα μίλησε για τους δείκτες σε πουλερικά, τακτική που εφαρμόζεται από πέρσι προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά τσιμπήματα κουνουπιών που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Συντάκτης Νewsroom 6 Μαΐου, 2021 16:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV