ΈΡΕΥΝΑ:Γιατί δεν αλλάζει κάτι στην έκδοση της βίζας στους Τούρκους…

Συντάκτης Νewsroom 8 Ιουλίου, 2011 06:30

ΈΡΕΥΝΑ:Γιατί δεν αλλάζει κάτι στην έκδοση της βίζας στους Τούρκους…

Η Πρόξενος Ανδριανούπολης κ.Τζεβελέκη

Η Ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη εξηγεί για το τι ισχύει για τη βίζα στο Ράδιο Έβρος

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί, πως όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για ψώνια, για τουρισμό αλλά και γενικότερα για αναψυχή και διασκέδαση.


Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη “μεσαία” τάξη, προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης στη γείτονα χώρα, που εκτός από μια νέα αυτοπεποίθηση φαίνεται πως αναπτύσσει μια σύγχρονη, κοσμοπολίτικη νοοτροπία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, που υπερτερούσαν στις σχέσεις των δυο λαών.

Κυρίως στην εμπορική και επαγγελματική κοινότητα του Νομού Έβρου η παραπάνω εξέλιξη υπήρξε αφορμή γέννησης μεγάλων προσδοκιών. Οι Ενώσεις Επαγγελματιών και οι Εμπορικοί Σύλλογοι εστιάζοντας στην προσέλκυση του καινούριου καταναλωτικού δυναμικού από την Τουρκία, ευελπιστούν, ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η τόνωση της τοπικής αγοράς.

Η διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών στην ενωμένη Ευρώπη, ωστόσο, γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές ισχύουν για όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλα τα σύνορα των κρατών που εφαρμόζουν την Συνθήκη.

Ένας πολίτης μιας χώρας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνθήκης Σένγκεν μπορεί να ταξιδέψει σε ένα κράτος μέλος για μια διάρκεια τριών μηνών με την προϋπόθεση ότι πληροί τους όρους Σένγκεν, δηλαδή, κάποιος πρέπει να έχει στην κατοχή του έγκυρο διαβατήριο, να έχει στην κατοχή του θεώρηση διαβατηρίου σύντομης διαμονής, να μπορεί να αποδείξει το σκοπό του ταξιδιού του, να έχει στην κατοχή του επαρκείς πόρους συντήρησης για την περίοδο παραμονής και για την επιστροφή και τελικώς πρέπει να μην είναι καταχωρημένος στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν για την άρνηση εισόδου και δεν πρέπει να θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια πολιτική ή εθνική ασφάλεια όλων των κρατών Σένγκεν.

Πως όμως συνάδουν όλα τα παραπάνω με τα ενδιαφέροντα του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας. Είναι εφικτή μια μερική ή σταδιακή χαλάρωση του συνοριακού καθεστώτος; Υπάρχει περιθώριο για  ‘εξαιρέσεις’;

Σένγκεν, Visa και πιθανή διευκόλυνση στις ελληνοτουρκικές συναλλαγές. Είναι δύσκολο για τον κάτοικο της Τουρκίας να έρθει στην Ελλάδα; – Απαντήσεις και διευκρινήσεις δίνει η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, κ. Παρασκευή Τζεβελέκη

Διαβάστε και αποσπάσματα του νομοθετικού πλαισίου του κώδικα θεωρήσεων, όπως διατίθεται προς download στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών www.mfa.gr :

Ο κανονισμός (ΕΚ)  αριθ. 810/2009  ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (…) τίθεται σε ισχύ από την 5ηΑπριλίου 2010. (…)

1. ΟΡΙΣΜΟΙΩς  «ΥΠΗΚΟΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»  νοείται κάθε πρόσωπο που δεν είναι πολίτης τηςΈνωσης κατά την έννοια του άρθρου 20, παράγραφος 12, της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ,

ως «ΘΕΩΡΗΣΗ» νοείται η εξουσιοδότηση που χορηγείται από κράτος μέλος, για διέλευση ήγια παραμονή στην επικράτεια των κρατών μελών, που δεν υπερβαίνει σε διάρκεια τους τρεις μήνεςανά εξάμηνη περίοδο από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου και διέλευσης μέσω των διεθνώνζωνών διέλευσης των αερολιμένων των κρατών μελών,(…)

Στο πλαίσιο υποβολής αιτήματος για χορήγηση θεώρησης ο αιτών:

Α. υποβάλλει συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗ(…)

Β. υποβάλλει έγκυρο ΤΑΞΙ∆ΙΩΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (…)

Γ. υποβάλλει πρόσφατη έγχρωμη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ υψηλών προδιαγραφών

∆. επιτρέπει τη συλλογή, μετά τη θέση σε λειτουργία του VIS, των ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ του

Ε. καταβάλλει ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ύψους 60 EUR. Τα παιδιά άνω των έξι και κάτω των δώδεκα ετών καταβάλλουν τέλος θεώρησης ύψους 35 EUR.

Από το εν λόγω τέλος απαλλάσσονται οι αιτούντες θεώρηση που ανήκουν σε μία από τις επόμενεςκατηγορίες: παιδιά κάτω των έξι ετών, μαθητές, φοιτητές,  μεταπτυχιακοί φοιτητές και συνοδεύοντες καθηγητές οι οποίοι παραμένουν στη χώρα για σκοπούς μελέτης ή εκπαίδευσης, ερευνητές από τρίτες χώρες που ταξιδεύουν με σκοπό τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας (…)

ΣΤ. προσκομίζει προκειμένου για ομοιόμορφη θεώρηση τα κάτωθι ∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ: έγγραφα που δείχνουν το σκοπό του ταξιδιού,(…)

Ζ. Σε περίπτωση ομοιόμορφης θεώρηση μιας ή δύο εισόδων αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκή καιισχύουσα ΤΑΞΙ∆ΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ για την κάλυψη των εξόδων που ενδέχεται να προκύψουν(…)

Συμπεράσματα:

Με δεδομένη τη σταθερή ροή μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Ευρώπη, και με την απειλή πιθανής κατάχρησης της θεώρησης που θα δοθεί σε Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, οι λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση του συνοριακού καθεστώτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διευκολύνσεις, οι οποίες ήδη παρέχονται από την πλευρά της Σένγκεν και της Ελληνικής Πολιτείας σε ταξιδιωτικά γραφεία, εμπόρους, επιμελητήρια, φοιτητές, μαθητές και καλλιτέχνες, τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο να ζητά κανείς την περαιτέρω διευκόλυνση για τη χορήγηση θεώρησης και αν πράγματι αξίζει να θέσει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο σε κίνδυνο τους μηχανισμούς προστασίας που με μεγάλο κόπο δημιούργησε στο βάθος των δεκαετιών.

Επιμέλεια: Πόπη Κουρτίδη, Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Βαβαλικούδης


Συντάκτης Νewsroom 8 Ιουλίου, 2011 06:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV