” Ένα δεκαήμερο Συναυλιών, Σεμιναρίων και Μουσικών Συζητήσεων στη Σαμοθράκη”

Συντάκτης news 14 Ιουνίου, 2010 08:26
” Ένα δεκαήμερο Συναυλιών,  Σεμιναρίων και Μουσικών Συζητήσεων στη Σαμοθράκη”

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης “Αρμονίας Γένεσις” σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης, τη δράση “Arts and Parks” του Ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτισμός, τη Νομαρχία Έβρου, τη  Διευρυμένη Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου, και την υποστήριξη των επαγγελματιών Σαμοθράκης, διοργανώνουν μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 2 έως και 10 Ιουλίου είναι οι εξής :


1. Παρασκευή 2 Ιουλίου – Παιδική χορωδία Σαμοθράκης & Παιδική χορωδία σχολής “prof. Georgi Dimitrov”: πρόκειται για μια  από τις καλύτερες παιδικές χορωδίες της Βουλγαρίας και του κόσμου, σε  διεύθυνση της Βεσέλα Κοτελνίκοβα –  Χώρα Σαμοθράκης.

2. Σάββατο 3 Ιουλίου – Συναυλία & Παρουσίαση 30 αρχαιοελληνικών οργάνων από μέλη του κέντρου Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς “Λύραυλος”.

3. Κυριακή 4 Ιουλίου – Θεματική ημερίδα με τίτλο “Μουσικά όργανα και μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα” – Χώρα Σαμοθράκης.

Εισηγήσεις:

* Η δράση “Arts and Parks” του ευρωπαϊκού προγράμματος “Πολιτισμός”- Ορέστης Χατζόπουλος γενικός διαχειριστής του προγράμματος
*  “Σαμοθράκη: Ο τόπος και η μουσική του ιστορία ” – Γιώτα Τηγανούρια Δρ. Εθνομουσικολογίας
* “Από τον Ορφέα έως σήμερα” Η διαχρονικότητα  της ελληνικής μουσικής απ’ την αρχαιότητα ως τις μέρες μας – Παναγιώτης Στέφος ιδρ. μέλος του “Λύραυλου”    * “Μια ματιά στη βουλγάρικη χορωδιακή τέχνη” – Vessela Pastarmadzhieva – Kotelnikova μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας Βουλγαρίας: “ Prof. G. Dimitrov “     * “Μουσικά Ιδιώματα της Ελλάδας και της Ανατολής” Μάρκος Σκούλιος, Καθηγητής εφαρμογών του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου)

4. Κυριακή 4 Ιουλίου – Συναυλία με το Μουσικό Σύνολο Maye – “Της Ελλάδας & της Ανατολής” με τους:  Ευγένιο Βούλγαρη, Μάρκο Σκούλιο, Θεοδώρα Αθανασίου, Σέργιο Βούλγαρη

5. Δευτέρα 5, & Τρίτη 6 Ιουλίου – Maye – Σεμινάρια – “Μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας και της Ανατολής”.

Θέματα των σεμιναρίων:

* Σμυρναίικο Ρεμπέτικο
* Αν Αιγαίο- Μ. Ασία
* Πέρσικη και Αράβικη μουσική
* Οθωμανική μουσική

Τα σεμινάρια θα έχουν τη μορφή ανοικτής- διαδραστικής πρόβας, όπου φυσικά θα συμμετέχει όλο το σχήμα Maye. Απευθύνονται  σε μουσικούς με διαφορετικά επίπεδα μουσικής δεξιότητας σε όργανα που σχετίζονται με τα υπό διαπραγμάτευση ιδιώματα, καθώς και σε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές – ακροατές ή συζητητές. Ζητούμενο είναι τόσο η δημιουργική σύμπραξη, όσο και η ανοικτή και απροκατάληπτη  συζήτηση για ζητήματα, όπως αυτά της ερμηνείας και επανεκτέλεσης, χρήσης και σημασίας της «παραδοσιακής μουσικής», συνάφειας ιδιωμάτων κλπ.

6. Τετάρτη 7 Ιουλίου –  “Μουσικές στο βορειοανατολικό αιγαίο με αμανέδες από τη Μυτιλήνη” με τους: Σόλων Λέκα, Κυριάκο Πετρά, Σάκη Γιώργου και Γιώργο Παγκοζίδη.

7. Πέμπτη 8 Ιουλίου –  Σεμινάρια οργανοχρησίας και φωνητικής εκτέλεσης

Θέματα σεμιναρίων:

* Παραδοσιακό Τραγούδι  (Κατερίνα Παπαδοπούλου)
* Κρουστά ( Βαγγέλης Καρύπης )
* Πολίτικο λαούτο και σάζι ( Περικλής Παπαπετρόπουλος)
* Πολίτικη Λύρα (Σωκράτης Σινόπουλος)
* Μουσική Συνεργασία
8. Παρασκευή 9 Ιουλίου – Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τους: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Βαγγέλη Καρύπη, Περικλή Παπαπετρόπουλο & Σωκράτη Σινόπουλο

9. Σάββατο 10 Ιουλίου  – συνέχιση των παραπάνω σεμιναρίων

Τα σεμινάρια θα κινηθούν σε δύο παράλληλους άξονες. Αυτόν την οργανοχρησίας και της φωνητικής εκτέλεσης με επίκεντρο τις σχετικές μουσικές παραδόσεις του Ελληνικού χώρου (Μικρά Ασία, Θράκη, Αιγαίο, κ.α.) και αυτόν της Μουσικής συνεργασίας στα πλαίσια μικτών μουσικών συνόλων που θα δημιουργηθούν από τους καθηγητές και του μαθητές των σεμιναρίων.

Τα σεμινάρια μπορούν να παρακολουθήσουν μουσικοί και τραγουδιστές που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, κατά προτίμηση με τα διδασκόμενα μουσικά όργανα χωρίς όμως να αποκλείονται και μουσικοί άλλων οργάνων.

Η συμμετοχή για τα σεμινάρια είναι δωρεάν. Απαιτείται όμως αίτηση μέσω του δικτυακού τόπου του συλλόγου μας (για λόγους διοργανωτικούς).

Για περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω εκδηλώσεις για αιτήσεις συμμετοχής στα σεμινάρια, καθώς και για άλλες εκδηλώσεις  που ακολουθούν παρακαλούμε επισκεφτείτε τον δικτυακό μας τόπο στην διεύθυνση

http://www.armonias-genesis.gr

Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης “Αρμονίας Γένεσις”
Καμαριώτισσα Σαμοθράκης Τ.Κ. 68002 Σαμοθράκη – Greece
Ιστότοπος http://www.armonias-genesis.gr
e-mail:[email protected]
Τηλ:(+30) 25510 42141


Συντάκτης news 14 Ιουνίου, 2010 08:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV