Έβρος: Μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι ζητούν λόγω ανομβρίας οι αγρότες – Τι συζητήθηκε στην σημερινή σύσκεψη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2020 17:28

Έβρος: Μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι ζητούν λόγω ανομβρίας οι αγρότες – Τι συζητήθηκε στην σημερινή σύσκεψη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, στο Διδυμότειχο, στο δημοτικό αμφιθέατρο, σύσκεψη την οποία συγκάλεσαν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου μαζί με προέδρους τοπικών κοινοτήτων της περιοχής του βορείου και κεντρικού Έβρου και αγρότες με ζητούμενο την επίτευξη της μείωσης του πλαφόν στο βαμβάκι λόγω της μείωσης της απόδοσης των καλλιεργειών εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας

Ανοίγοντας την συζήτηση ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Αξιώτης Καμπρούδης εξήγησε ότι λόγω των επιπτώσεων της ανομβρίας ζητείται η μείωση 60% του πλαφόν στο βαμβάκι προκειμένου να καταφέρουν οι αγρότες του Έβρου που αναμένουν μείωση της απόδοσης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και ακόμη να γνωστοποιηθεί η απόφαση γρήγορα, μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη (δεδομένου ότι το πόρισμα του ΕΛΓΑ αργεί να γνωστοποιηθεί) για να γνωρίζουν αν ανταποκρίνονται στο πλαφόν. Ο κ. Καμπρούδης ξεκαθάρισε πως δεν ζητούν αποζημίωση ή μηδενικό πλαφόν, αλλά μείωση κιλών, προκειμένου οι εργάτες, τα εκκοκκιστήρια και τα εργοστάσια να δουλέψουν κανονικά, η μείωση ζητείται προκειμένου να μπορέσουν οι περισσότεροι αγρότες που θα έχουν λιγότερη απόδοση να ανταποκριθούν στο πλαφόν – άλλωστε το βαμβάκι δεν αποθηκεύεται οπότε οι αγρότες θα παραδώσουν κανονικά πιθανή περισσή φετινή παραγωγή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καμπρούδης οι καλλιέργειες βάμβακος στον νομό υπολογίζονται σε 286.177 στρέμματα συνολικά με το περίπου 60% αυτών να είναι ξερικά (μη αρδευόμενα).

Με την σειρά τους οι εκπρόσωποι των ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ ανέφεραν πως συμφωνούν στο γεγονός ότι η παρατεταμένη ανομβρία θα φέρει επιπτώσεις στην καλλιέργεια βάμβακος, ότι η μείωση είναι σημαντική σε σχέση με πέρσι ωστόσο εξηγήθηκε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός στο βαμβάκι (σε αρδευόμενα ή μη) ενώ προτάθηκε και συμφωνήθηκε να ζητηθεί η μείωση του πλαφόν κατά 40% – 45% – από 150 κιλά στα περίπου 90 κιλά). Ακόμη αναφέρθηκε πως πρέπει να υπάρχει σύγκλιση από τις υπηρεσίες ως προς τα ποσοστά για να καταφέρουν, όπως και στο παρελθόν, την μείωση του πλαφόν. Θεσμικοί αλλά και εκπρόσωποι των υπηρεσιών εξέφρασαν την στήριξή τους στα αιτήματα των αγροτών και δεσμεύτηκαν στην συμβολή τους για να επιτευχθούν και συζητήθηκε η εξεύρεση καλύτερης λύσης στις διεκδικήσεις τους προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα και άμεσα το ζήτημα.


Τέλος ζητήθηκε η σύσταση επιτροπής με απόφαση της περιφέρειας η οποία θα εξετάσει τις κλιματολογικές συνθήκες σε σχέση με την περσινή χρονιά και τις εκτιμήσεις για την παραγόμενη ποσότητα και η γνωστοποίηση των αποφάσεων της σύσκεψης

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των βουλευτών Σταύρου Κελέτση και Νατάσας Γκαρά, οι δήμαρχοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Αθανάσιος Πανάγος, οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνοτροφίας Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Δαδούσης και Απόστολος Ξανθόπουλος και ακόμη θεσμικοί από την περιφέρεια καθώς και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων από τον κεντρικό και βόρειο Έβρο.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2020 17:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV