Τούρκικη αντιπροσωπεία στο Διδυμότειχο

Συντάκτης news 14 Απριλίου, 2010 12:13

Η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Μακράς Γέφυρας- Διδυμοτείχου, απασχόλησε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη  13 Απριλίου 2010 στο δημαρχείο Διδυμοτείχου μεταξύ του Δημάρχου κ. Χρήστου Τοκαμάνη και πολυμελούς αντιπροσωπείας από την γειτονική πόλη Οζούν Κιοπρού.

Είναι η 3η επίσκεψη κλιμακίου από την Τουρκία που έρχεται στο Διδυμοτειχο για το σκοπό αυτό, αποτελούμενο από τον Έπαρχο Μ.Γέφυρας Uguz Kolsuz, τον Δήμαρχο Enis Isbilen, τον Πρόεδρο  και τον Αντιπρόεδρο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου της περιοχής κκ. Ibrahim Akalin και Kenan Avtin αλλά και το μέλος της τοπικής οργάνωσης Λευκού κόμματος κ.Nedret Acbulut.


Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προτείνουν εκ νέου στα Υπουργεία Εξωτερικών, των δύο κυβερνήσεών τους να συμπεριλάβουν το αίτημα στην ατζέντα τους.

Από την συζήτηση προέκυψε ότι δεν θα απαιτηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γέφυρας, κάτι που θα προϋπέθετε την εξασφάλιση σχετικού κονδυλίου, αφού η υπάρχουσα σιδηροδρομική γέφυρα στην οποία υπάρχει ήδη Τελωνείο και Αστυνομικό τμήμα, μπορεί εκ περιτροπής να μετατραπεί και σε οδική, σχέδιο που όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Τοκαμάνης είναι εφικτό από τεχνικής πλευράς, χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

«Προκειμένου να αναπτυχθούν η φιλία, οι εμπορικές και οι πολιτιστικές συναλλαγές των δύο περιοχών, εμείς σαν τοπικοί παράγοντες οφείλουμε με κάθε τρόπο να το στηρίξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου και συνέχισε, « μια τέτοια δίοδο θέλουν και οι δύο λαοί να υπάρχει. Από κει και έπειτα είναι στην ευχέρεια των δύο κυβερνήσεων να αποφασίσουν τι θα πράξουν», κατέληξε.

Σχετικά δε με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Μακρά Γέφυρα, ιονίσθηκε ότι αναμένεται η χρηματοδότηση για την ανακαίνισή και μετατροπή του ναού σε Μουσείο, ώστε να είναι επισκέψιμο. Μιλώντας για το θέμα ο κ. Τοκαμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μας ενδιαφέρει η ανακαίνιση κάθε μνημείου χριστιανικού και οθωμανικού,  ώστε να είναι επισκέψιμα και από τις δύο πλευρές.»

Όπως συμφωνήθηκε σε 20 με 25 ημέρες αντιπροσωπεία από την περιοχή μας υπό τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου, θα επισκεφθεί το Οζούν Κιοπρού προκειμένου να τους ενημερώσουν τα νεότερα από τις επαφές που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση.


Συντάκτης news 14 Απριλίου, 2010 12:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV