Συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Συντάκτης news 17 Απριλίου, 2010 07:35

Η οργάνωση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του νομού αναφορικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010, στο νομαρχιακό κατάστημα.

Κατά τον απολογισμό της περσινής χρονιάς διαπιστώθηκε ότι 23.000 στρέμματα είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Όπως δήλωσε σχετικά και ο Αναπληρωτής Νομάρχη κ. Μιχάλης Κογιομτζής “Για πρώτη φορά είχαμε καύση περίπου 23.000 στρεμμάτων από πυρκαγιά που σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αποδίδεται σε εμπρησμό. Αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί μέχρι τώρα στο νομό είχαμε πυρκαγιές κυρίως από αμέλεια, κατά την καύση καλαμιών, ή από καιρικά φαινόμενα, όπως ο κεραυνός.”
Αποφασίστηκε α) να μην γίνονται βολές από το στρατό κατά τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας μεγαλύτερο ή ίσο με 3. β) να απαγορευτούν γενικά οι καύσεις καλαμιών από τις 20 Ιουλίου έως την 1η Οκτωβρίου, και ειδικά σε μέρη που δεν αρδεύονται.


“Για την καύση καλαμιών θα δίδεται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης σχετική βεβαίωση ότι πρόκειται για εκτάσεις με επίσπορη καλλιέργεια.” είπε ο κ. Κογιομτζής.
Αναφορικά με τις εθελοντικές ομάδες που συμμετέχουν στο Σ.Ν.Ο. ο κ. Κογιομτζής δήλωσε πως η Νομαρχία Έβρου αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος της βενζίνης για τις μετακινήσεις τους. “Η Νομαρχία Έβρου ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα της βενζίνης των εθελοντικών ομάδων, επειδή υπάρχει ένα πρόβλημα καταβολής του κόστους των καυσίμων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία των εθελοντικών ομάδων, οι οποίες έχουν αναλάβει να επιτηρούν το τμήμα Δίκελλα – Μεσημβρία – Πλάκα, μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, η Νομαρχία αναλαμβάνει να αποζημιώσει κάποιους ιδιώτες των οποίων τα μηχανήματα χρησιμοποιούμε για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όλη την καλή θέληση να βοηθήσουν, προσφέρουν έργο, και είναι ανεπίτρεπτο να τους βάζουμε να πληρώνουν βενζίνη από έσοδα που δεν έχουν.”
Τέλος, ο κ. Κογιομτζής έκανε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία να πιστωθούν άμεσα τα Δασαρχεία ώστε να προχωρήσουν στη συντήρηση των δασικών δρόμων και των υδατοδεξαμενών.

 

 


Συντάκτης news 17 Απριλίου, 2010 07:35

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV