Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Συντάκτης Νewsroom 16 Μαρτίου, 2010 15:04

Συνεδρίασαν χτες τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου με κύριο θέμα τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τη σύμβαση συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής Νομού Έβρου για το έργο «Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Στη συνεδρίαση παρέστη η συνεργαζόμενη επιστημονική ομάδα του Δ.Π.Θ. με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Βασίλη Τουρασή.

Σκοπός  της ενημέρωσης – συζήτησης για τον αγωγό ήταν, όπως σημείωσε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, «να δοθούν οι κατευθύνσεις, ο προβληματισμός που έχουν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και οι φορείς, για να καταλάβει και το Πανεπιστήμιο την αγωνία που έχουμε και προς ποια κατεύθυνση είναι αυτή.» Στις δηλώσεις του ο κ. Ζαμπουνίδης τόνισε «Ουσιαστικά, σήμερα ξεκίνησε η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, το πώς θα διαμορφώσουμε συνολική άποψη για όλα τα ζητήματα που έχουνε προσδιοριστεί και ταυτόχρονα κοστολογηθεί. Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα να κάνει και να παραδώσει, να μας απαντήσει μετά λόγου γνώσεως στα μεγάλα ζητήματα, αν κινδυνεύουμε, αν πρέπει να πάει ο αγωγός ανατολικά ή δυτικά, αν πρέπει να γίνει υπόγειος ή υπέργειος, που να γίνουν οι δεξαμενές, τι θα γίνει με το έρμα, τι θα γίνει με το υποθαλάσσιο περιβάλλον κλπ.» Ο Νομάρχης Έβρου υπενθύμισε επίσης ότι τα γραφεία της Επιτροπής του Νομού Έβρου στην Αλεξανδρούπολη θα στελεχωθούν από άτομα του Πανεπιστημίου «όπου θα μπορεί οποιοσδήποτε να πάει να καταθέσει απόψεις, να κουβεντιάσει συγκεκριμένα ζητήματα και το ΔΠΘ θα απαντάει. Και είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε και τη διαφορετική άποψη.»


Από την πλευρά του ο κ. Τουρασής δήλωσε πως «Αυτό που θα κάνουμε ως Δ.Π.Θ. είναι να είμαστε οι τεχνικοί σύμβουλοι της Επιτροπής της Νομαρχίας στις  διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διέλευσης του αγωγού καθώς και στην κατασκευή και λειτουργία του. Στη δεύτερη φάση θα έχουμε αντιπροσώπευση στην Αλεξανδρούπολη έτσι ώστε να μπορέσουμε να συλλέξουμε τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και να δώσουμε απαντήσεις στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της. Υπάρχουν 13 συγκεκριμένες μελέτες που περιγράφονται μέσα στις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται για την επιτροπή του Ν. Έβρου, αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, και θα μας δώσουν τις βάσεις για τη συζήτηση για την περιβαλλοντική μελέτη που θα κατατεθεί αργότερα. Ήταν ένα πολύ χρήσιμο Νομαρχιακό Συμβούλιο γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουμε την αγωνία της τοπικής κοινωνίας. Παρόλα αυτά επιμένω ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να πάρει θέση και να πει ναι ή όχι στον αγωγό, αλλά απλά θα πρέπει να καταθέσει όλες τις πληροφορίες και τις τεχνικές μελέτες, έτσι ώστε οι πολιτικοί, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για να πάρουν την τελική απόφαση, να έχουν διαμορφωμένη άποψη. Ένα τέτοιο έργο έχει ρίσκα. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι απολύτως ασφαλές, τα ρίσκα αυτά όμως πρέπει να τα γνωρίζει η τοπική κοινωνία και να τα αντισταθμίσει με τα οφέλη.»

Ένταση  προκλήθηκε όταν εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στον Αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης» αναφέρθηκε σε σχέδιο νόμου με τίτλο «Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα» που έχει κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Ζαμπουνίδης διευκρίνισε ότι έχει διεκπεραιωθεί το ζήτημα ώστε να απαντήσουν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και τόνισε πως «Οτιδήποτε κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή για το ζήτημα του αγωγού πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Διαβούλευσης κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία δικιά μας και της τοπικής κοινωνίας, αφού τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη δικιά μας σύμφωνη γνώμη. Τέτοια έγγραφα θα έρχονται και θα παρέρχονται. Θα πηγαίνουν στις υπηρεσίες, ήταν μια τυπική διαδικασία. Την τοποθέτηση όμως τη θετική ή την αρνητική πρέπει να την κάνει η Επιτροπή Διαβούλευσης. Κι αν κατατέθηκε αυτό το σχέδιο νόμου στη Βουλή δε σημαίνει ότι θα συζητηθεί άμεσα. Άλλωστε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα με τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για τον αγωγό κατατέθηκε στις 24-7-2009 στον τότε Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να ακολουθήσει σχετική διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν από την επίσημη κατάθεση του νομοσχεδίου. Είναι ένα σχέδιο νόμου που χαρακτηρίζει αυτό το έργο εθνικό και αυτό διευκολύνει κάποιες διαδικασίες, αλλά δεν μπορεί να το ψηφίσει η Βουλή, γιατί υπάρχει νόμος που ζητάει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Όχι του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα το συζητήσουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.»

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε επί μακρόν ήταν το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και το αίτημα για δωρεάν παραχώρηση από τη Νομαρχία Έβρου του οικοπέδου στο παλιό ΚΕΓΕ ώστε να ανεγερθούν σε αυτό δύο ΕΠΑΛ. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τεσσάρων σχολείων της ανατολικής πλευράς της πόλης οι οποίοι ζήτησαν αντί για δύο ΕΠΑΛ να χτιστούν εκεί δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής για σχολική στέγη. Ο Νομάρχης Έβρου δήλωσε σχετικά «Το πρόβλημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σχετικά με τη σχολική στέγη, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, τεχνικά λύκεια είναι γνωστό. Ο Δήμος δεν έχει απελευθερώσει οικόπεδα για να τα παραχωρήσει στον ΟΣΚ, ώστε να προχωρήσουμε σε μελέτες και να κατασκευαστούν σχολεία. Εμείς ως Νομαρχία λέμε το εξής: ότι το μοναδικό μας περιουσιακό στοιχείο, το οικόπεδο στο ΚΕΓΕ, που είναι πολύ μεγάλης αξίας, που θα μπορούσαμε να το κάνουμε κάτι άλλο και να δώσουμε λύση για το Διοικητήριο, όπου θα εξυπηρετούνταν όλοι οι Εβρίτες, το παραχωρούμε για σχολική στέγη. Ζητάμε, όμως, από το Δήμο, και αυτή είναι η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να μας παραχωρήσει αντίστοιχο οικόπεδο στο οποίο θα μπορούμε να χτίσουμε κτίριο 9.500 τ.μ. για να πάνε εκεί τα ΕΠΑΛ, κι εμείς με το οικόπεδο στο ΚΕΓΕ θα καλύψουμε την ανατολική πόλη και τις ανάγκες της σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Αν δεν γίνει αυτό δεν θα παραχωρήσουμε κι εμείς.»

Το  Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την εισήγηση της Δ/νσης Χωροταξίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών για  ανασυγκρότηση της Επιτροπής  Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) και την εισήγηση της Δ/νσης Εμπορίου σχετικά με την χορήγηση αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου για το έτος 2010.


Συντάκτης Νewsroom 16 Μαρτίου, 2010 15:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV