Συνεδρίασαν χτες τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Τα θέματα που συζητήθηκαν

Συντάκτης Νewsroom 11 Μαΐου, 2010 15:15

Συνεδρίασαν χτες τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου με έντεκα θέματα ημερήσιας διάταξης και ένα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.

Το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης εισηγήθηκε ο Αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα, Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής και αφορούσε τη συνέχιση, μέχρι και τις 31-12-2010, του προγράμματος “Μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές του Ν.Δ. Έβρου”. Το συνολικό ύψος δαπάνης της παράτασης (από 15-5-2010 έως 31-12-2010) θα ανέλθει στα 25.000 ευρώ συν το Φ.Π.Α. Εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.


Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης ήταν το θέμα που αφορούσε τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου στο Δήμο Αλεξανδρούπολης για ανέγερση σχολείων, θέμα που απασχόλησε και προηγούμενη συνεδρίαση. Όπως δήλωσε σχετικά και ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης “Από τα πιο σημαντικά θέματα είναι ότι παραχωρήσαμε το οικόπεδο του ΚΕΓΕ για να γίνει Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, κατά γενική απαίτηση των γονέων της περιοχής. Με δεδομένο ότι είμαστε σε μια μεταβατική φάση και ότι η σχολική στέγη θα είναι ευθύνη πλέον των Δήμων, παρά την αντίθετη άποψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Ν.Σ. συμφωνήσαμε, αλλά φοβόμαστε και εκφράσαμε την αγωνία μας ότι τελικά η υπόθεση των ΕΠΑΛ θα παραμείνει ένα αίτημα. Φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα βρεθεί λύση και δεν μας έχει πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι σύντομα θα βρει λύση. Τα 500.000 ευρώ που λένε ότι θα βάλουνε για την αποκατάσταση, για να γίνουν πιο λειτουργικά τα ΕΠΑΛ, νομίζω ότι σε καμία περίπτωση δε φτάνουν, γιατί το ένα είναι σε τραγική κατάσταση, το άλλο που είναι λίγο καλύτερα είναι για Δημοτικό Σχολείο κι όχι για Τεχνικό Λύκειο. Η υπόθεση ανήκει στο Δήμο, φεύγει από μας, είναι δικό τους θέμα.” Εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.

Σημαντική για τον νομό υπήρξε η ομόφωνη απόφαση σύναψης προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης της Νομαρχίας Έβρου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) με σκοπό την εκπόνηση ολοκληρωμένης προμελέτης με σύνταξη των προδιαγραφών για την κατασκευή ενός μουσειακού χώρου και βοηθητικών κτισμάτων, με στόχο την προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης του Νομού Έβρου. Ο Νομάρχης Έβρου δήλωσε για το θέμα “Αποφασίσαμε σήμερα να συνάψουμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε., του Υπουργείου Πολιτισμού και της Νομαρχίας προκειμένου να γίνει μελέτη για το Μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης προϋπολογισμού 135.000 ευρώ. Το Μουσείο Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης είναι έργο πρώτης προτεραιότητας, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ. Έχουν δεσμευτεί χρήματα για την κατασκευή του, λείπει η μελέτη, κι έτσι συμμετέχουμε εμείς, ως Νομαρχιακό Συμβούλιο με το ως άνω ποσό για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, κάτι ανάλογο με αυτό της Βεργίνας.”

Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου Α.Ε. για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών για την υλοποίηση του προγράμματος πολιτιστικών δράσεων με θέμα “Το Τρένο του Πολιτισμού”, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Αναφορικά ο κ. Ζαμπουνίδης είπε “Θα συνεχιστούν και φέτος οι δράσεις του Τρένου του Πολιτισμού, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και την μείωση του προϋπολογισμού μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, η Υπερνομαρχία, η Νομαρχία, οι Δήμοι και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου Α.Ε., και σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, θα παρουσιάσουμε πρόγραμμα 180 δράσεων, όλο το καλοκαίρι σε όλο το νομό, που θα είναι κάτω από την ομπρέλα του τρένου του πολιτισμού. Θα εκδοθεί φυλλάδιο που θα γνωρίζει ο καθένας, καθόλη την περίοδο, από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, τι εκδηλώσεις γίνονται σε κάθε γωνιά του νομού. Νομίζω ότι αυτό που κάνουμε είναι απόλυτα διαφανές, είναι ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός, δεν είναι ικανοποιεί αποσπασματικά τα αιτήματα πολιτιστικών φορέων. Για την κατάρτιση αυτού του προγράμματος έγιναν συναντήσεις με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων ανά Δήμο.”


Συντάκτης Νewsroom 11 Μαΐου, 2010 15:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV