Περιφερειακή σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας

Συντάκτης news 29 Απριλίου, 2010 11:11

Περιφερειακή σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε την Τεταρτη 28 Απρ. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη στην Κομοτηνή, υπό την Γενική Γραμματέα κ. Θεοδώρα Κόκλα. Έγινε κατανοητό ότι υπάρχει ετοιμότητα στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών από πλευράς Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Πυροσβεστικής, Στρατού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μένει οι δήμοι να πραγματοποιήσουν τα συντονιστικά τους όργανα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Γιαννουσόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Βασίλης Κυπριανίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Καλούδης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Αρσενίου, η Διευθύντρια Αγροφυλακής στη Διεύθυνση της Περιφέρειας κ. Αθηνά Παναγοπούλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Δήμος Κοκμοτός, ο Διευθυντής της ΔΕΗ Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γεωργαντάς, ο εκπρόσωπος του Δ΄ Σώματος Στρατού υπολοχαγός κ. Ιωάννης Σκιάνης, ο δήμαρχος Μύκης κ. Μουσταφά Αγκά, ο αντινομάρχης Έβρου κ. Μιχάλης Κογιομτζής, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Μουρτίδης, όπως και οι προϊστάμενοι των γραφείων Πολιτικής Προστασίας των πέντε νομών της Περιφέρειας.


Σε δηλώσεις της, η Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κόκλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων, κύρια της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης καθώς και των υπηρεσιών της Περιφέρειας που σχετίζονται με το αντικείμενο της πρόληψης των πυρκαγιών. «Το βασικό είναι ότι οφείλουμε να σταθούμε στο στάδιο της πρόληψης των πυρκαγιών και να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι, ειδικά για τις αποψιλώσεις και τον καθαρισμό των ευαίσθητων σε πυρκαγιές περιοχών».

Η κ. Κόκλα αναφέρθηκε ακόμα στο ρόλο που καλούνται να παίξουν και άλλοι φορείς, όπως είναι η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ, καθώς η ΔΕΗ έχει γραμμές μεταφοράς ρεύματος μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, ενώ καθαρισμό από τα χόρτα χρειάζονται και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η εικόνα που διαμορφώθηκε στην σύσκεψη, σύμφωνα με την Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, είναι ότι υπάρχει κινητικότητα των φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών, ώστε να ανταποκριθούν έγκαιρα στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων της αντιπυρικής περιόδου, που διαρκεί από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του, ο Βασίλης Κυπριανίδης θύμισε ότι είχαν προηγηθεί συσκέψεις των Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων στους πέντε νομούς. «Αυτό που υπολείπεται είναι οι δήμοι να συγκροτήσουν τα τοπικά συντονιστικά όργανα και να σταλούν οι παρατηρήσεις τους, ενδεχομένως οι βελτιώσεις που υποδεικνύουν και η ετοιμασία που έχει κάνει μέχρι αυτή την στιγμή ο κάθε φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με αυτό που αφορά στον τόπο του».

Ανέφερε ότι  ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης και  αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου σε επίπεδο πανελλαδικό. Ο κ. Κυπριανίδης μίλησε για άψογη συνεργασία και θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι «κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνος του, αν όλοι εμείς δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε το  περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και δημιουργούμε». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς τα τυχόν προβλήματα που εντοπίστηκαν εστίασε στο ενδιαφέρον τους να επιτύχουν τον καλύτερο συντονισμό, διαβεβαιώνοντας πως με την εφαρμογή των αποφάσεων λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέσα κι ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα.

Ο κ. Αρσενίου μετέφερε ότι «σκοπός του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου ήταν ο συντονισμός και σχεδιασμός των δράσεων των μέσων που θα χρειαστούν για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών». Εξήγησε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει το κομμάτι των προκατασταλτικών και κατασταλτικών μέτρων, ενώ ζήτησε τη συνδρομή των ΜΜΕ προκειμένου για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την καταστολή των πυρκαγιών, την εκκένωση των οικισμών και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών θέλησε να εξηγήσει πως «η πλήρης εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών στα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι αδύνατη, γιατί μερικές φορές οι πυρκαγιές λειτουργούν θετικά και πιο συγκεκριμένα στα πευκοδάση. Εμείς, από την πλευρά μας, βοηθάμε στο κομμάτι του να μην έχουμε μεγάλες επιπτώσεις μέσα από τις πυρκαγιές στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα, σε ανθρώπινες ζωές, καθώς και στις περιουσίες των πολιτών».


Συντάκτης news 29 Απριλίου, 2010 11:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV