Η Χθεσινή Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Συντάκτης Νewsroom 31 Μαρτίου, 2010 15:30

Συνεδρίασαν χτες τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου με οκτώ θέματα ημερήσιας διάταξης και τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Το ενδιαφέρον μονοπώλησαν το τρίτο, τέταρτο και έκτο θέμα, ήτοι

” Κατάρτιση Προγράμματος Έργων Οδοποιίας, έτους 2010, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.)
” Κατάρτιση Προγράμματος Έργων Οδοποιίας, έτους 2010, που χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.)
” Κατάρτιση Προγράμματος Επενδύσεων, έτους 2010, που χρηματοδοτείται από έσοδα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π)


Όλα τα θέματα αποφασίστηκαν ομόφωνα εκτός της κατάρτισης του Προγράμματος Επενδύσεων που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας είναι για το έτος 2010 μειωμένος κατά 25%. Ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης σχολίασε σχετικά “Το Πρόγραμμα Επενδύσεων είναι μειωμένο κατά 25% κι ενδεχομένως θα μειωθεί κι άλλο 10%, μέχρι να φτάσει 35%.”

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Οδοποιίας, είτε χρηματοδοτείται από το Τ.Ε.Ο. είτε από τους Κ.Α.Π., υπήρξε συμφωνία ως προς την κατανομή των κονδυλίων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου, με δεδομένο τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει η Ν.Α. Έβρου. Έντονος υπήρξε ο προβληματισμός για την κακή κατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου από το Αρδάνιο μέχρι το Ορμένιο, που αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποφασίστηκε να εκδοθεί Ψήφισμα διαμαρτυρίας και να σταλεί άμεσα στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα. “Ο κάθετος άξονας, από Αρδάνιο μέχρι και Ορμένιο, πραγματικά είναι απαράδεκτος, από τις πολλές βροχές έχει ανοίξει, αλλά εμείς δυστυχώς δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε παρεμβάσεις. Εάν το κάνουμε ενδεχομένως να υπάρξουν ποινικές ευθύνες, αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο εθνικό δίκτυο. Είναι υπόθεση της Περιφέρειας. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι αύριο στη συνάντηση που έχουν οι υφυπουργοί κ.κ. Αρναουτάκης, Καρχιμάκης και Ντόλιος για το θέμα αντιμετώπισης των πλημμυρών του Έβρου θα υπάρξει μέριμνα και για την αποκατάσταση αυτού του τμήματος του εθνικού δικτύου.” είπε ο Νομάρχης Έβρου.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα οδοποιίας δήλωσε “Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, από τα 2.300.000 ευρώ περίπου, πηγαίνει στην οδοποιία, στην αποκατάσταση του επαρχιακού δικτύου. Γίνεται μια εργολαβία 600.000 ευρώ στο βόρειο τμήμα του νομού, μια εργολαβία 400.000 ευρώ στο νότιο τμήμα, όπως και βάζουμε 200.000 ευρώ να γίνει αμέσως αποκατάσταση, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος, στο δρόμο Διδυμότειχο – Μεταξάδες, στην περιοχή περίπου του Ασπρονερίου. Βεβαίως ο στόχος είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αυτό το έργο, που θα κοστίσει πάνω από 10.000.000 ευρώ. Όμως τώρα πρέπει να κάνουμε σίγουρα κάποιες παρεμβάσεις για να υπάρχει βατότητα.”
Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του Προγράμματος Επενδύσεων, ήταν το μόνο θέμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, 11 ψήφοι υπέρ και 10 κατά. “Και τα τέσσερα χρόνια η συμπολίτευση απέδειξε ότι διακατέχεται από μια διαχειριστική αντίληψη και όχι από μια αναπτυξιακή νοοτροπία. Εμείς καταψηφίσαμε και τις τέσσερις φορές τον προϋπολογισμό επειδή ακριβώς γίνεται προς τη διαχείριση ενώ εμείς είμαστε υπέρ της ανάπτυξης.” δήλωσε ο κ. Στέφανος Σπάσης.
Απεναντίας ο κ. Ζαμπουνίδης σημείωσε “Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 25%, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε στον τουρισμό ή στον πολιτισμό. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα “Τρένο του πολιτισμού”. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη διαβούλευση με τους φορείς, ανά δήμο, και διαμορφώνουμε το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία. Επίσης, συνεχίζουμε το πρόγραμμα του αθλητισμού και την εκστρατεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας.”

Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι αναφερόμενοι στο ποσό για την καταπολέμηση των κουνουπιών έθεσαν έντονο προβληματισμό τόσο για την πρώιμη εμφάνιση των κουνουπιών, όσο και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, μια και διαμαρτυρίες για την όχληση έχουν ήδη εκφραστεί από τους κατοίκους. “Με τα κουνούπια υπήρξε ένας προβληματισμός. Βάζουμε ένα ποσό περίπου 200.000 για φάρμακα, ελικόπτερο, αλλά είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι δεν αρκεί, γιατί έχουμε 250.000 στρέμματα γης πλημμυρισμένα ακόμη. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα κουνούπια ήδη εμφανίστηκαν, οι εστίες είναι χιλιάδες, και όχι μόνο στις πλημμυρισμένες περιοχές. Παραμένει το πρόβλημα από κοινού αντιμετώπισης με τη γείτονα χώρα. Παρόλα αυτά όμως είναι ανάγκη να κάνουμε παρεμβάσεις επιλεκτικά σε χώρο και σε χρόνο κατά το δοκούν, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους.
Από το έβδομο θέμα, που αφορά στην κατάρτιση Προγράμματος από Τέλη Αδειών Μεταβίβασης Οχημάτων Έτους 2010, αποφασίστηκε ομόφωνα να τροποποιηθεί το Πρόγραμμα ως προς την αγορά ενός φορτηγού αυτοκινούμενου οχήματος, κατάλληλα διαμορφωμένου που θα αποτελούσε το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Σ.Ν.Ο. Αντ’ αυτού προτάθηκε και αποφασίστηκε να προβεί η Ν.Α. Έβρου στην αγορά ενός ακόμη υπερσύγχρονου ασθενοφόρου για το βόρειο τμήμα του νομού. Ο Νομάρχης Έβρου είπε “Είχαμε αποφασίσει να πάρουμε ένα αυτοκινούμενο όχημα για την Πολιτική Προστασία προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Αποφασίσαμε ότι θα αγοράσουμε ένα ασθενοφόρο το οποίο χρειάζεται ο Βόρειος Έβρος. Κλείνοντας αυτή την τετραετία ως Νομαρχιακό Συμβούλιο επιθυμούμε να δώσουμε ένα ακόμη ασθενοφόρο. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι 31-12-2010 θα παραδώσουμε ένα σύγχρονο ασθενοφόρο με περισσότερα κυβικά, από αυτό που πριν λίγες μέρες δωρίσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, επειδή οι ανάγκες είναι περισσότερες, τα χιλιόμετρα πολλά και οι αποστάσεις μεγάλες.”


Συντάκτης Νewsroom 31 Μαρτίου, 2010 15:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV