ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Συντάκτης news 14 Μαΐου, 2010 09:08

ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, θα εμφανισθούν για πρώτη φορά φέτος στο φεστιβάλ της πόλης του Διδυμοτείχου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Η παράσταση τους θα δοθεί την Τρίτη 18 Μαίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου, στις 20.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Για πληροφορίες στο 25533-50602/3.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ερμηνεύουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τραγούδια του κόσμου, μεταφέροντας την έκσταση της Κάτω Ιταλίας , το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, το σπαραγμό των πορτογαλικών fados και τη δωρικότητα των blues της Αμερικής και του ρεμπέτικου.

Ταξιδεύουν το κοινό τους από τους αρχέγονους ήχους του λαού μας μέχρι τους σύγχρονους, σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο μνήμες και συναισθήματα.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την συνεργασία του ΩΔΕΙΟΥ «ΘΡΑΚΙΑ ΜΟΥΣΑ».

Πληροφορίες για τις Ελένη και Σουζάνα στο 210-3231750 και στα www.neoreνma.gr –  blogspot.vougioukli.com

 

Επί τω έργω

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να  πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.

Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado,  ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.

Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, τον Θ. Παπακωνσταντίνου (cd «Ο Σαμάνος»), την Τ. Λύγαρη ( στο μουσικό βαγόνι Orient express του θεάτρου Το Τρένο στο Ρούφ, με τις μουσικές παραστάσεις «Μάγισσες στο Ρούφ» και «Οι κυρίες τραγουδούν και…μπλούζ»), Χρ. Θηβαίο και Γ. Σπάθα (cd «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή») , τον Βασίλη Λέκκα κ.ά.

Βιογραφικά

Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία». Έχει σπουδές στο πιάνο -από πέντε ετών-, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, βυζαντινή μουσική, καθώς και τζαζ τραγούδι και θεωρητικά. Ξεκίνησε με δημοτικό τραγούδι από οκτώ χρονών και διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, με το Α΄ Βραβείο στο τραγούδι a cappella. Έχει δώσει συναυλίες – έθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ιταλία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.α. Ως μέλος παραδοσιακών συγκροτημάτων έχει πολλές εμφανίσεις και καταγραφές σε CD με τραγούδια από τη Μ. Ασία, τη Θράκη κι άλλες περιοχές.  Ασχολείται με τον κλασικό και παραδοσιακό χορό, καθώς  και με την έρευνα στο θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, λίγα ρωσικά και ιταλικά.

Η Σουζάνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών, κατεύθυνση Καθαρά Μαθηματικά, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τρεις πρωτότυπες εργασίες στην Άλγεβρα. Έχει σπουδές στο πιάνο – από πέντε ετών-, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, καθώς και στη τζαζ- τραγούδι και θεωρητικά. Ακόμη, ασχολείται με τη σύνθεση. Έχει δώσει πολλές συναυλίες – έθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ σε  Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.α. Ασχολείται με τον χορό – κλασικό, παραδοσιακό και αφρο-τζαζ, καθώς και με την έρευνα στο θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, καθώς και λίγα ιταλικά και πορτογαλικά. Η μελέτη της σχέσης μουσικής και μαθηματικών είναι ένα από τα πράγματα που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και μελλοντικός στόχος της,  η περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Δισκογραφία

* “Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή“ κυκλοφόρησε το 2009 απο την LEGEND Records.

* Ελένη και Σουζάνα στο CD της Μαρίας Φαραντούρη «Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι» της LEGEND, από τη συναυλία στο ΗΡΩΔΕΙΟ, με την επιμέλεια του Γ. Παπαδάκη.

* Ελένη και Σουζάνα στο CD «Ευριπίδη Ιφιγένεια η εν Ταύροις», στο ομώνυμο CD του Γιώργου Καζαντζή.

* Η Ελένη στο CD της ΔΕΛΤΑ TV «Ελένη Βουγιουκλή και Μελίρυτον» με δημοτικά τραγούδια, και στο CD του ΤΑΜΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ «Με παραμύθι τ’ όνειρο» με το συγκρότημα «ΑΙΟΛΟΣ» με μικρασιάτικα τραγούδια και απαγγελίες.

* Ελένη και Σουζάνα στο CD Μελιτότροπο με πρωτότυπες συνθέσεις

Eίπαν γι’αυτές:

Οι αδελφές Βουγιουκλή είναι μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παρουσία. Με γνώση, με ταλέντο, με ευαισθησία και με ήθος υπηρετούν ένα δύσκολο είδος μουσικής που μας συνδέει με τις μεγάλες στιγμές της μουσικής μας παράδοσης, μας διδάσκει και μας συγκινεί. Πλούσιες, μεστές και καλλιεργημένες οι φωνές τους, με τέχνη και με τεχνική, μ’ ένα ευρύ και καλοδιαλεγμένο ρεπερτόριο αποτελούν μια νέα παρουσία στον μουσικό και καλλιτεχνικό μας χώρο και το κυριότερο, αποτελούν μιαν άλλη πρόταση για το πώς μπορούμε  να πλησιάσουμε δημιουργικά και ελκυστικά τη μουσική μας παράδοση. Η απήχηση που έχουν στο κοινό αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης

Πάντα με χαροποιεί η ιδέα των νέων τραγουδιστών που απαλλαγμένοι απο το άγχος για το σουξέ, επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της ποιότητας. Εδώ, σ’ αυτό το cd, η Ελένη και Σoυζάνα Βουγιουκλή το αποδεικνύουν έμπρακτα. Τις πρωτοάκουσα, έφηβες ακόμα, το 2001 και τις προσκάλεσα στη συναυλία μου στο Ηρώδειο. Ηταν η πρώτη τους επίσημη παρουσία. Με γοήτευσαν με τις ωραίες φωνές τους και τη γνησιότητα τους. Με χαρά διαπιστώνω πως συνεχίσουν με σοβαρότητα και σεβασμό να υπηρετούν το τραγούδι, το παραδοσιακό και όχι μόνο, το τραγούδι χωρίς σύνορα, μ’ ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Είμαι σίγουρη οτι έχουν πολλά να μας προσφέρουν στο μέλλον.

Μαρία Φαραντούρη

Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή είναι δύο κορίτσια νέα, σύγχρονα μα και ώριμα, με ουσιαστική αποδοχή της παράδοσης. Γι’ αυτές η παράδοση δεν είναι μια πανεπιστημιακή κατάκτηση, αλλά τρόπος ζωής, μια φιλική σχέση. Αυτή τη διαπίστωση την έκανα όταν πήγα στο στούντιο να παίξω κιθάρα στα Θρακιώτικα. Και εντυπωσιάστικα με την ευκολία και τον αυθορμητισμό της ερμηνείας τους, όταν ξεκινήσαμε την ηχογράφηση. Πέρα απο τις μουσικές γνώσεις που διαθέτουν, είναι δύο προσωπικότητες με ευρεία καλλιτεχνική κουλτούρα. Κουβαλούν μέσα τους διάφορες χώρες, παγκόσμια ηχοχρώματα και έτσι ερμηνεύουν αβίαστα ένα παραδοσιακό τραγούδι ή ένα της Κάτω Ιταλίας ή ένα τραγούδι του Χατζιδάκι ή του Τσιτσάνη. Εύχομαι να έχουν μια καριέρα που πάντα θα μας εκπλήσσει θετικά και θα μας εντυπωσιάζει, όπως κατάφεραν με αυτό το cd.

Γιάννης Σπάθας

Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Δύο φωνές σμιλευμένες απο το αίσθημα και τη γνώση. Κάνουν παρέμβαση στο ελληνικό τραγούδι. Δύο φωνές που απευθύνονται με ίσιο, καθαρό βλέμμα στην ψυχή, που καταφέρνουν μοναδικά να αναστατώνουν.

Λουδοβίκος των Ανωγείων


Συντάκτης news 14 Μαΐου, 2010 09:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV