ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ, ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”

Συντάκτης Νewsroom 20 Απριλίου, 2010 08:15

Την πλήρη αντίθεσή του στη συνένωση του δήμου Τριγώνου με το δήμο Ορεστιάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριγώνου  Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, με αφορμή τις πληροφορίες για το νέο χωροταξικό χάρτη, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος “Καλλικράτης”.

 


Στη δήλωσή του ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρει:

 

“Παρά το γεγονός ότι εγκαίρως το δημοτικό συμβούλιο Τριγώνου, με ψήφισμά του, είχε εκφράσει την κυρίαρχη άποψη της κοινωνίας του δήμου Τριγώνου, λέγοντας “ναι” στη μεταρρύθμιση, αλλά δηλώνοντας την αντίθεσή του στη συνένωση με αστικό δήμο, δηλαδή το δήμο Ορεστιάδας, εντούτοις, εκ του χωροταξικού αποτελέσματος κρίνοντας, είναι προφανές πως οι χαρτογιακάδες και τεχνοκράτες της Αθήνας, που αμφιβάλλω κατά πόσο γνωρίζουν που είναι το Τρίγωνο και πόσο απέχουν το Ορμένιο ή τα Πετρωτά από την Ορεστιάδα, αλλά δυστυχώς και τοπικοί πολιτικοί μας εκπρόσωποι, προκρίνοντας το δικό τους πολιτικό- κομματικό συμφέρον, αποφάσισαν τη συνένωση του δήμου μας με αυτόν της Ορεστιάδας και τον, προφανή, αφανισμό του.

Δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την ιδιομορφία του Τριγώνου, δεν την εξέτασαν καν, βλέποντας απλά “αριθμό” δήμων στον Έβρο και όχι τους πολίτες, για τους οποίους υποτίθεται ότι γίνεται η μεταρρύθμιση.

Εφόσον προχωρήσει αυτή η συνένωση των δήμων Ορεστιάδας, Βύσσας, Κυπρίνου και Τριγώνου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την περιοχή μας, που έχει σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το δήμο Ορεστιάδας, διαφορετικούς προσανατολισμούς, αναπτυξιακούς στόχους, κοινωνικές ανάγκες.

Θα δημιουργηθεί ένας δήμος “πλαδαρός”, με τεράστια έκταση και αποστάσεις μεταξύ οικισμών από την πρωτεύουσα του δήμου, χωρίς καμία εδαφική συνοχή, χωρίς κοινά χαρακτηριστικά, χωρίς κοινωνική συνοχή. Θα είναι ένας δήμος πολλών ιδιομορφιών και αδυναμιών διοίκησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες  σε όλους τους τομείς  και σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του “Καλλικράτη”, που θέτει αντικειμενικά (γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά κ. α) κριτήρια.

Λέμε λοιπόν ένα μεγάλο “όχι” στη συνένωσή μας με το δήμο Ορεστιάδας, λέμε “ναι” στη συνένωσή μας με όμορους δήμους ή οικισμούς, με τους οποίους έχουμε κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή πληθυσμιακή ομοιογένεια, κοινές παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες, κοινά πολιτιστικά-πολιτισμικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και κοινές πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ποταμός Άρδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εντός του δήμου αποστάσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών σε θέματα καθημερινότητας και παροχής υπηρεσιών.

Μόνο τότε ο νέος δήμος που θα προκύψει, βασικό κομμάτι του οποίου θα είναι ο σημερινός δήμος Τριγώνου, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους, όπως υπόσχεται το σχέδιο νόμου, θα μπορέσει να αποτελέσει μια ισχυρή μονάδα τοπικής ανάπτυξης, εκπονώντας και υλοποιώντας ένα σχέδιο που θα δώσει ώθηση στην περιοχή, θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και θα παρέχει βελτιωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, υλοποιώντας τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο.

Παράλληλα, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, πως αποτελεί αμετακίνητη θέση μας, να μη συνενωθούμε με αστικό δήμο, όπως αυτός της Ορεστιάδας, διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά, υιοθετώντας κάθε μορφής κινητοποιήσεις,  θεωρώντας ότι είναι καθήκον μας να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τον κυριολεκτικό  αφανισμό του δήμου Τριγώνου. Για το λόγο αυτό, και πάντα με πλήρη συναίσθηση του συμφέροντος των δημοτών του Τριγώνου, το οποίο και μας επέλεξαν να υπηρετούμε, καλούμε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιδράσουμε στα σχέδια συνένωσης του δήμου Τριγώνου με το δήμο Ορεστιάδας.


Συντάκτης Νewsroom 20 Απριλίου, 2010 08:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV