Απάντηση Ντόλιου στον Ψωμιάδη για τον Καλλικράτη

Συντάκτης Νewsroom 13 Απριλίου, 2010 19:12

Κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου και του Παναγιώτη Ψωμιάδη έφερε η δήλωση του νομάρχη Θεσσαλονίκης σχετικά με το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο του «Καλλικράτη» που δόθηκε ήδη για διαβούλευση σε ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ.

Απαντώντας, ένα προς ένα, στα σημεία των δηλώσεων του Π. Ψωμιάδη, ο υφυπουργός καταλογίζει στο νομάρχη «ασέβεια» στη διαδικασία αλλά και το ότι, όπως λέει χαρακτηριστικά σε σχετική, σημερινή ανακοίνωσή του, «υπέπεσε σε πλήθος ανακριβειών σε ό,τι αφορά το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». Συγκεκριμένα αναφέρει:


Ανακρίβεια πρώτη: ισχυρίστηκε ότι δήθεν δεν αλλάζει το συγκεντρωτικό κράτος και ότι δήθεν ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι διακοσμητικός.

Αντίθετα, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» γίνεται η σημαντικότερη στην ελληνική ιστορία μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση. Μόνο στο β’ βαθμό, στην αιρετή πλέον περιφέρεια, μεταφέρεται, μεταξύ άλλων εκατοντάδων, η κρίσιμη αρμοδιότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.

Αλλά και οι αρμοδιότητες των δημόσιων υγειονομικών περιφερειών (ΔΥΠΕ), του Συστήματος Υγείας μεταφέρονται στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως και οι πολιτικές κατάρτισης καθώς και τα δημόσια έργα κάθε περιφέρειας.

Ο ρόλος του περιφερειάρχη, ενόψει των παραπάνω αρμοδιοτήτων και του συστήματος διακυβέρνησης της περιφέρειας, θα είναι αναμφισβήτητα καθοριστικός και κρίσιμος. Κάθε άλλη αξιολόγηση, είτε είναι προσχηματική, είτε βασίζεται σε αδικαιολόγητη παρανόηση.

Ανακρίβεια δεύτερη, ο ρόλος των αντιπεριφερειαρχών: κατά τον κ. Ψωμιάδη είναι καταδικαστέο το ότι αυτοί εκλέγονται από την κοινωνία και δεν διορίζονται από τον περιφερειάρχη.

Αυτό μόνο συμβάλλει στην ισχυρότερη δημοκρατική νομιμοποίηση του θεσμού και στη συλλογικότερη λειτουργία των οργάνων της αιρετής περιφέρειας. Κατά τα άλλα, οι περιφερειάρχες θα έχουν συγκεκριμένες, οριοθετημένες αρμοδιότητες που ασκούν στο πλαίσιο πάντοτε των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου.

Παρεπιμπτόντως, είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τον κ. Ψωμιάδη ότι σύμφωνα με το μη οριστικοποιημένο σχέδιο του Καλλικράτη που έχει στα χέρια του, έτσι κι αλλιώς προβλέπεται ότι μέρος των αντιπεριφερειαρχών θα ορίζονται από τον περιφερειάρχη.

Ανακρίβεια τρίτη, η δήθεν διακριτή αντιμετώπιση της Θεσσαλονίκης. Η μόνη διαφοροποίηση αφορά στο αυτονόητο από τη φύση του γεγονός ότι οι μητροπολιτικές ρυθμίσεις αφορούν τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούν να αφορούν το σύνολο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί στο σύνολο της μητροπολιτική, όπως η Αττική.

Τέλος, όσον αφορά στον ισχυρισμό του κ. Ψωμιάδη ότι το κράτος με τον «Καλλικράτη» αντί να μικραίνει μεγαλώνει, ένα μόνο πράγμα μπορεί να επισημάνει κανείς. Πως μπορεί να υποστηρίζει έναν τέτοιο ισχυρισμό τη στιγμή που καταργούνται εκατοντάδες δήμοι, δεκάδες νομαρχίες και χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα; Αυτό μόνον ο κ. Ψωμιάδης μπορεί να το εξηγήσει.

Οι «ανακρίβειες»

Να υπενθυμίσουμε τι ακριβώς είχε πει ο κ. Ψωμιάδης, μόλις πήρε στα χέρια του το προσχέδιο: «Ήμουν από τους πρώτους που στήριξαν την κυβέρνηση στην εξαγγελία για προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Δυστυχώς, όμως, η μία απογοήτευση διαδέχεται την άλλη και σήμερα στο παραπέντε της ψήφισης η κυβέρνηση διαρρέει ένα νομοσχέδιο – βιτρίνα με προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη.

Η πρώτη εικόνα που έχουμε από το τελευταίο σχέδιο είναι αρνητική. Δικαιωθήκαμε όσοι από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για μαγειρέματα στη μητροπολιτική διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι δυνατόν άλλα να ισχύουν για την Αθήνα, άλλα για τη Θεσσαλονίκη και άλλα για την υπόλοιπη περιφέρεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν κοντόφθαλμα μικροκομματικά συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται ο ρόλος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί να πηγαίνει η Θεσσαλονίκη πίσω για δεκαετίες, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα εξυπηρετηθεί το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ.

Και πρόσθεσε: «Εάν προχωρήσει έτσι η μεταρρύθμιση, φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και στην κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η κυβέρνηση βάζει τους πολίτες σε σκληρή δοκιμασία για την εξυγίανση της εθνικής οικονομίας, αντί να μικραίνει το κράτος, ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, να το γιγαντώνει ακόμη περισσότερο.

Εύχομαι το μη οριστικοποιημένο σχέδιο, ένα σχέδιο στημένο για το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ αλλά σε βάρος της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, να μην οριστικοποιηθεί με τη μορφή που διαρρέεται σήμερα. Θα είναι ολέθριο λάθος για τον τόπο. Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση για να προσφέρει στον τόπο είναι να το αποσύρει.

Αν μη τι άλλο, να ψηφιστεί τώρα ένας νόμος πλαίσιο και να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια, ώστε στο επόμενο διάστημα να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές».

Πηγή:aftodioikisi.gr


Συντάκτης Νewsroom 13 Απριλίου, 2010 19:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV