Άσκηση«επί χάρτου» την Επωνυμία “Evros 2009”

Συντάκτης Νewsroom 2 Μαρτίου, 2010 19:10

Άσκηση «επί χάρτου» της μεγάλης  άσκησης πολιτικής προστασίας Ευρωπαϊκής εμβέλειας με την Επωνυμία «EVROS 2010», που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου από 26-31 Μαΐου του 2010, θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 4 και 5 Μαρτίου 2010 (Ξενοδοχείο ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΑΣ).

Η άσκηση «επί χάρτου»,  έχει στόχο την καλύτερη προετοιμασία για τον βέλτιστο σχεδιασμό και την ανταπόκριση σε πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Έβρου, μέσα από την προσομοίωση της οργάνωσης και αντιμετώπισής τους, με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής  (E.U.C.P. Mechanism) και την επιχειρησιακή συνδρομή και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το πρόγραμμα διεξαγωγής της άσκησης « επί χάρτου» περιλαμβάνει παρουσίαση των σεναρίων , κι επίσκεψη των εταίρων, της ομάδας συντονισμού και των συντονιστών των επεισοδίων στους χώρους διεξαγωγής των.

Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι αποστολών από τις χώρες Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Βουλγαρία και από ελληνικής πλευράς:  Η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, το Δ’ ΣΣ/3Ο Ε.Γ., το ΠΑΜΘ/Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το Επαρχείο Βορείου Έβρου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Μηχ. Μηχανικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη-Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ-9 Αλεξανδρούπολης, ο ΟΣΕ Αλεξανδρούπολης, το Τμήμα Εποπτείας Υδραυλικών Έργων (ΔΕΚΕ Αλεξανδρούπολης),  Δήμοι του Έβρου, Εθελοντικές Οργανώσεις, το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας,  ο Φορέας Διαχείρισης «ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ», ο Φορέας Διαχείρισης  Εθνικού Πάρκου «ΛΕΥΚΙΜΗΣ-ΔΑΔΙΑΣ-ΣΟΥΦΛΙΟΥ» και το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Η Ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών “EVROS 2010”,πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Νομαρχία Έβρου, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εγκρίθηκε ανάμεσα σε 15 άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν από ισάριθμες χώρες.

Χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται  για πρώτη φορά στη χώρα μας , θα διεξαχθεί  με πραγματικά συμβάντα, όπως πλημμύρες, πληθυσμιακές εκκενώσεις, διαρροή επικίνδυνων φορτίων, διασώσεις εγκλωβισμένων από αέρος και με πλωτά μέσα και θα συμμετέχουν 30 ευρωπαϊκές χώρες με παρατηρητές

Εκτός της Ελλάδας συμμετέχουν η Ιταλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Βουλγαρία, παρατηρητές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά στην άσκηση θα πάρουν μέρος 450 άτομα.

Το επιχειρησιακό κέντρο της άσκησης θα στηθεί στην Ορεστιάδα, στο κτίριο του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και η άσκηση θα διεξαχθεί από τις Καστανιές μέχρι το Τυχερό και το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Παράλληλα θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις και τα δύο κινητά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας


Συντάκτης Νewsroom 2 Μαρτίου, 2010 19:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV