Ψήφισμα για την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους αγρότες του Τριγώνου

Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2020 13:11

Ψήφισμα για την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους αγρότες του Τριγώνου

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας να στηριχτούν με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες του Τριγώνουν που κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια που καλλιεργούν εδώ και 30 χρόνια.

Όπως αναφέρθηκε στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου πρόκειται για χωράφια που είχαν τους διανεμήθηκαν ως ακτήμονες πριν το 1993 και σήμερα λόγω του Κτηματολογίου κινδυνεύουν να επιστραφούν στην κυριότητα του δημοσίου.


Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Έβρος και την εκπομπή “Εντός Τόπου και Χρόνου” ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας Κώστας Ζαλουφλής:

Το ψήφισμα που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας:

Τις τελευταίες μέρες, μετά από ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα μη κυρωμένων διανομών.
Συγκεκριμένα με την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας παρουσιάστηκε το φαινόμενο, αγροτεμάχια, να μην μπορούν να δηλωθούν από τους αγρότες, παρότι τους έχουν παραχωρηθεί και τα χρησιμοποιούν για τριάντα και πλέον χρόνια. Το πρόβλημα προέκυψε λόγω της αλλαγής νομοθεσίας, γραφειοκρατικών αλλά και οικονομικών κωλυμάτων με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής να μην μπορεί να κυρώσει τις συγκεκριμένες διανομές και κατά συνέπεια να μην μπορούν να εκδοθούν τίτλοι κυριότητας. Το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες αγρότες του Δήμου Ορεστιάδας, οι οποίοι καλούνται στην ουσία να αγοράσουν τα αγροτεμάχια τους, για να μην καταχωρηθούν από το δημόσιο στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Για όλα τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας στηρίζει το αίτημα εκατοντάδων αγροτών και απαιτεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει άμεσα και με νομοθετική ρύθμιση να λύσει το πρόβλημα και να χορηγήσει δωρεάν τους τίτλους κυριότητας.

Σε σύσκεψη για τον συντονισμό των δράσεων του καλεί τα μέλη του ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου:

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν πολλοί αγρότες της περιοχής μας , τώρα με την διαδικασία του κτηματολογίου, τα χωράφια που τους διανεμήθηκαν ως ακτήμονες πριν 30 χρόνια και ποτέ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν τους παραχωρήθηκαν τίτλοι κυριότητας, ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου οργανώνει το Σάββατο 17 Οκτώβρη και ώρα 8 μμ σε κεντρικό καφενείο της Φτελιάς σύσκεψη για να ενημερωθούν οι αγρότες, να συντονίσουν τα βήματά τους και οργανωμένα να διεκδικήσουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει λύση στο πρόβλημα, με νομοθετική ρύθμιση και επιτέλους να χορηγηθούν τίτλοι κυριότητας για τα χωράφια που τα καλλιεργούν εδώ και 30 χρόνια.


Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2020 13:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV