Στο Γιώργο Δεπάστα το Βραβείο «Μάριος Πλωρίτης»

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2010 11:14

Στο Γιώργο Δεπάστα το Βραβείο «Μάριος Πλωρίτης»

Ο Γιώργος Δεπάστας είναι ο αποδέκτης του Βραβείου Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» 2010.
Ο μεταφραστής βραβεύτηκε για το έργο «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Marius von Mayenburg που ανέβηκε τη θεατρική περίοδο 2008-2009 από την Εταιρία Θεάτρου Συν-Επί στο «Από Μηχανής Θέατρο», σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου.


Η απονομή του Βραβείου έγινε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στο «Από Μηχανής Θέατρο», σε ειδική τελετή όπου παρουσιάστηκαν οι πέντε υποψήφιες μεταφράσεις της βραχείας λίστας (οι τελικοί συνυποψήφιοι του Γιώργου Δεπάστα ήταν οι: Βαροπούλου Ελένη για τη μετάφραση του έργου «Μάουζερ» του Heiner Müller, Δεκαβάλλα Αννίτα για το έργο «Πολύ Καλά» της Lisa Kron, Καλαϊτζή Γλυκερία για το έργο «Στην Εξοχή» του Martin Crimp και Καψάλης Διονύσης για το «Βασιλιάς Ληρ» του William Shakespeare).

Την εκδήλωση, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου και παρακολούθησε πλήθος κόσμου από το χώρο του Θεάτρου και της Μετάφρασης, χαιρέτισε η Κάτια Δανδουλάκη και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ενώ το σκεπτικό της θεσμοθέτησης και διοργάνωσης ανέπτυξαν ο Άκης Τσονίδης από την πλευρά του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ και η Ελένη Ζέρβα από το Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.


Τις θέσεις της Κριτικής Επιτροπής και τη σημασία της θεατρικής μετάφρασης στο ελληνικό θέατρο παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Πατσαλίδης και στη συνέχεια, τα πέντε έργα της βραχείας λίστας παρουσίασε το μέλος της Κριτικής Επιτροπής Μαρία Ευσταθιάδη. Αποσπάσματα από τις μεταφράσεις διάβασαν, με τη σκηνοθετική φροντίδα του Τάκη Τζαμαργιά, οι ηθοποιοί Λένα Παπαληγούρα και Μάνος Καρατζογιάννης.

Η Ξένια Καλογεροπούλου ανακοίνωσε το όνομα του φετινού διακριθέντος, και το βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, απένειμε ο Στρατής Πασχάλης, περυσινός αποδέκτης της διάκρισης.

Την Επιτροπή αποτελούν οι: Σάββας Πατσαλίδης (πρόεδρος), Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Ευσταθιάδη, Βίκτωρας Αρδίττης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Το «Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης» θεσμοθετήθηκε το 2007 από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ και οργανώνεται με την πολύτιμη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.).

————————————————————-
Για περισσότερες πληροφορίες:

– Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ | ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
2552028280, [email protected], www.dionysos-net.gr

– Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. | Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης – Λογοτεχνία & Επιστήμες του Ανθρώπου
2103639520, [email protected], www.ekemel.gr


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2010 11:14

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV