Πότε καταβάλλονται ΚΕΑ, επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις για οικογένειες, εργαζομένους και ανέργους

Συντάκτης Νewsroom 29 Απριλίου, 2020 14:20

Πότε καταβάλλονται ΚΕΑ, επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις για οικογένειες, εργαζομένους και ανέργους

Επιδόματα – Το αναλυτικό πλάνο πληρωμών, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων στήριξης εργαζόμενων, ανέργων και πληττόμενων επιχειρήσεων, παρουσίασε -μεταξύ άλλων- στις 27/04 (Δευτέρα) στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε όλα τα επιδόματα της πρώτης φάσης, έχει ως εξής:

– Άρχισε από τη Δευτέρα (27/04) η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους.


Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων.

Η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.

– Την Τρίτη (28/04) ξεκίνησαν οι πληρωμές για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε πάνω από 105.000 εργαζομένους σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.

– Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

– Οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιόκτητες επιχειρήσεων ολοκληρώνονται την Τρίτη 28 Απριλίου.

Η διαδικασία αποστολής εντολών πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Απριλίου και οι ωφελούμενοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου, ανάλογα με την λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών (υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή 1 Μαΐου είναι τραπεζική αργία).

– Παράλληλα, μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίουθα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.

– Μέσα στην επόμενη εβδομάδα (έως τις 8 Μαΐου), θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η πληρωμή όλων των βοηθημάτων για την πρώτη φάση της κρίσης, που καλύπτουν περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

– Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

– Στο πλαίσιο των πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί άλλωστε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος.

Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

– Επεκτείνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τις σημερινές χαμηλές τιμές.

– Παρατείνεται έως 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς.

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ (ΚΕΑ, Επίδομα ενοικίου, προνοιακά κ.α.) – Πληρωμές από σήμερα το απόγευμα (29/04)

Ξεκινούν από σήμερα (Τετάρτη 29/04) το απόγευμα, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΑ για τα: ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, προνοιακά επιδόματα και επίδομα γέννας για τον Απρίλιο 2020.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών, ενώ η πληρωμή θα έχει ολοκληρωθεί έως αύριο το πρωί (30/04).

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται στις 30 Απριλίου;

Την Πέμπτη 30 Απριλίου θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:

-Επίδομα Γέννησης,

-Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα,

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ),

-Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή,

-Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων,

-Σύνταξη υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Για το ΚΕΑ Απριλίου 2020

Η πληρωμή ΚΕΑ μηνός Απριλίου 2020 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 31 Μαρτίου 2020 και έχει εγκριθεί) του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου 2020 δηλαδή την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος 2020, πρώην ΚΕΑ και του επιδόματος στέγασης ενημερώνονται μέσω SMS και e-mails για την παράταση της ισχύος της αίτησής τους κατά ένα μήνα ακόμη χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο Δήμο που ανήκουν ή σε Κέντρο Κοινότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η 2η δόση για το επίδομα παιδιού Α21 θα καταβληθεί στις 29 Μαΐου 2020 (ημέρα Παρασκευή), καθώς το επίδομα παιδιού καταβάλλεται σε δίμηνες δόσεις.


Συντάκτης Νewsroom 29 Απριλίου, 2020 14:20

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV