Προβληματικά τα ασθενοφόρα σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί

Συντάκτης Νewsroom 9 Φεβρουαρίου, 2011 11:19

Προβληματικά τα ασθενοφόρα σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο με θέμα «Προβληματικά Ασθενοφόρα Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Κέντρου Υγείας Σουφλίου» κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.


Ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφέρει, ότι “Σε απάντηση παλιότερης ερώτησης που αφορούσε μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση του υπάρχοντος επικίνδυνου ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Σουφλίου είχαμε λάβει την διαβεβαίωση από πλευράς  του Υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη ότι «στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης έχει δοθεί η αρ. 17946/18-10-2010 έγγραφη εντολή, να προκηρύξει διαγωνισμό για δύο ασθενοφόρα, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2010».

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Εθνικού Τυπογραφείου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως προκηρύσσει διαγωνισμό για δυο ασθενοφόρα με το ΦΕΚ ΔΔΣ  Αρ. Φύλλου 549/10-12-10, δηλαδή αργότερα από τον Νοέμβριο του 2010 που ανέφερε το Υπουργείο. Όμως ένα νέο ΦΕΚ ΔΔΣ Αρ. Φύλλου 16/28-01-2011, αναβάλει και πάλι την εν λόγω προκήρυξη και μάλιστα  για άγνωστη ημερομηνία.

Η κατάσταση με τις αναβολές προκηρύξεων των ασθενοφόρων φαίνεται πως αποτελεί τακτική των υπευθύνων οι οποίοι δεν δείχνουν να κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Επισημαίνουμε όπως σε προηγούμενη ερώτηση ότι τα κονδύλια για την αγορά των οχημάτων  προϋπάρχουν και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους της αναβολής της προκήρυξης.

Πρέπει και πάλι να τονιστεί ότι το υπάρχον ασθενοφόρο του Κ.Υ. Σουφλίου παρά την επικινδυνότητα του, προσφέρει ποιοτική επείγουσα προνοσοκομιακή φροντίδα  στους κατοίκους της περιοχής. Πρόσφατα το ασθενοφόρο και πάλι ακινητοποιήθηκε για αρκετές εβδομάδες λόγω μηχανικής βλάβης.

Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και με το ασθενοφόρο που εξυπηρετεί τις διακομιδές των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τις διακομιδές των περιστατικών που χρήζουν άμεσης διακομιδής σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω ασθενοφόρο έχει διανύσει πάνω από 500 χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι παλαιάς τεχνολογίας χωρίς  αποσβεστήρες κραδασμών (αμορτισέρ) με συνέπεια να υπάρχει μηχανική καταπόνηση του ασθενούς , και το οποίο παρουσιάζει συχνά μηχανικές βλάβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση επείγουσας διακομιδής σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προτάθηκε να μετακινηθεί το ασθενοφόρο του Π.Ι. Φερών, στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης για να διεκπεραιώσει την διακομιδή ασθενών στην Θεσσαλονίκη, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο υγειονομικά ακάλυπτη την περιοχή των Φερών. Ακόμη και το ΕΚΑΒ που θα κληθεί να καλύψει την περιοχή , δεν θα μπορέσει να το κάνει σε 24ωρη βάση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενόψει όλων αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πότε θα προβεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου στην προκήρυξη των 2 ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Σουφλίου, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει και γραπτή εντολή του Υπουργείου και κυρίως από την στιγμή που έχουν εξασφαλιστεί αντίστοιχες πιστώσεις εδώ και πολύ καιρό;
  2. Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες για το ασθενοφόρο του Π.Γ.Ν.Α, σε περίπτωση διακομιδής περιστατικού στην Θεσσαλονίκη προτίθεται η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Αλεξ/πολης να προβεί στην σχεδιαζόμενη μετακίνηση του ασθενοφόρου του Π.Ι. Φερών αφήνοντας υγειονομικά ακάλυπτη την περιοχή;
  3. Εάν ναι θα φροντίσει το ΕΚΑΒ σε αυτή την περίπτωση να παρέχει 24ωρη κάλυψη στην περιοχή των Φερών, έχοντας ως έδρα τις Φέρες και όχι την Αλεξανδρούπολη;
  4. Θα μεριμνήσει  ο Υπουργός ώστε να γίνει ή  άμεση αντικατάσταση του Νοσοκομειακού Ασθενοφόρου, που δεν τηρεί τις βασικές  προδιαγραφές για την διακομιδή ασθενών και θα καλύψει τα τραγικά κενά των αναγκών σε  ασθενοφόρα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μέσω μιας νέας προκήρυξης για την αγορά ασθενοφόρων, την στιγμή μάλιστα που το ΕΚΑΒ θα παραλάβει 14 νέα ασθενοφόρα μέσω ΠΕΠ ;”

Από σχετικό δελτίο τύπου του βουλευτή


Συντάκτης Νewsroom 9 Φεβρουαρίου, 2011 11:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV